A felnőtt továbbképzések szerepe

A felnőtt továbbképzések szerepe

adult-african-announcement-1059114
Napjainkban nagyon megváltozott a munkaerőpiac dinamikája. A 20-30 évvel ezelőtti helyzethez képest sajnos már egy egyetem elvégzése, szakképesítés megszerzése nem nyújt életünk végéig biztos állást. Bizonyos szakmák gyorsan elavulnak, vagy változnak.

Ilyen körülmények között kerülnek előtérbe a felnőtt továbbképzések, amelyek viszonylag rövid idő alatt biztosítanak eszközt a munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez, vagy szakmaváltáshoz. A felnőtt továbbképzéseket az államilag támogatott képzésekhez képest általában önköltséges formában lehet elvégezni. A felnőttképzési központok a résztvevőkkel szerződéses viszonyban állnak. A folyamat végén pedig valamilyen dokumentummal igazolják a szakképesítés megszerzését.

Például a targonca tanfolyamok végén a résztvevők jogosítványt kapnak, amely országos és európai szinten is elismert. A targonca tanfolyamok példájánál maradva elmondható, hogy a felnőtt továbbképzés kiváló lehetőséget jelent a biztos és jól fizető állások megszerzésére. Ma már nagyon sok hiányszakma esetében indítanak felnőtt továbbképzéseket. Ezek típusai sokfélék: például OKJ-s, vagy OKJ-n kívüli képzések, szakmai képzések, nyelvkurzusok, céges képzések és így tovább.