A motiváció fontos hajtóerő a tanulásban is

A motiváció fontos hajtóerő a tanulásban is

A motiváció fontos hajtóerő a tanulásban is 

A motiváció az a hajtóerő, ami életünk kisebb és nagyobb területeire döntő hatással van. Gyakran a motivációnk szintje – vagy annak hiánya – határozza meg sikerünket, vagy kudarcunkat. 

A motiváció a mozgatórugója annak, amit csinálunk, és kulcsfontosságú tényező céljaink eléréséhez. Függetlenül attól, hogy hány évesek vagyunk, életünk minden szakasza új tapasztalatokat hoz magával és az is, ha valami újat kell tanulnunk.

A tanuláshoz a belső motiváció, belső hajtóerő a siker kulcsa

Ha a tanuláshoz belsőleg motiváltak vagyunk, akkor a tökéletességre törekszünk és minden olyan feladatban is, amelyet vállalunk.

Miért is van szükségünk tanulásra?

Meglévő készségeink fejlesztésére 

Meglévő készségeink, ha folyamatosan tanulunk és fejlesztjük, mesteri tudással és kompetenciával ruházhatnak fel bennünket.

Új készségek elsajátítására

Jobb munkalehetőségek felfedezéséhez és új készségek elsajátításához a tanulás segíthet bennünket.  

A motiváció kulcsfontosságú a tanulásban is céljaink eléréséhez

A célok meghatározása azonban nem elég, ki kell választanunk a megfelelő célokat, és meg kell tervezni az eléréséhez vezető utat.

Jó hír mindenkinek, még ha soha nem is tanulunk olyan gyorsan, mint életünk első három évében, agyunk idős korunkig képes tanulni.

Döntés előtt gondoljuk át, vagy ha lehetőség van rá, beszéljük át valakivel, hogy az, amit tanulni szeretnénk, milyen konkrét előnyökkel jár számunkra. Ha úgy érezzük, hogy valamire kényszerítve vagyunk, anélkül, hogy valódi érdeklődésünk és motivációnk lenne, akkor azt vonakodva tesszük meg, és legtöbbször sikertelenül is.