A munka melletti tanulásban a legnehezebb dolog a kezdet

A munka melletti tanulásban a legnehezebb dolog a kezdet

Az oktatás lehetővé teszi, hogy a felnőttek rövid időn belül átképezzék magukat, javítsák szakmai képzettségüket, bővítsék szakmai kompetenciáikat, vagy egy második szakmát szerezzenek. A jól megválasztott szakképzés lehetővé teszi mindannyiunk számára, hogy magabiztosan érezzük magunkat a munkaerőpiacon.

A mai, folyamatosan változó munkaerőpiacon a munkahelyek kevésbé biztonságosak, mint valaha, és mindannyiunknak vállalkozónak kell tekintenünk magunkat – még akkor is, ha valójában nem vezetünk vállalkozást.

Manapság sok ember számára a továbbképzés a napi munkájuk része

A mindennapi életben való tanulással és a változó munkakörülményekkel, valamint a folyamatosan változó társadalom követelményeivel az úgynevezett informális tanulás új formái jelennek meg.

Legyünk előrelátóak, ismerjük meg a munkaerő piaci igényeket!

A technikai fejlődéssel sok szakma elavulttá válik. Kerüljünk el olyan szakmai képzés választását, amely egy hanyatló területen működne csak. Előfordulhat, hogy egy szektor erősen toboroz egyféle szakmai tudással munkavállalókat, de a munkaerőpiac alapos vizsgálatával előre vetíthető, hogy ez csak időszakos kereslet.

A képzés kiválasztásánál számos szempontot figyelembe kell venni

A szakmai elvárásunkat, a képzés és az iskola elismertségét, a tanfolyamok időtartamát és költségét is.

Tájékozódjunk!

Alaposan tájékozódjunk a megcélzott szakmához illeszkedő különböző képzési tanfolyamokról. Kutatásához használjuk az internetet, vagy ellátogathatunk a szakképzésre szakosodott oktatási intézményekbe is.