A munkaterület kijelölésének szempontjai

A munkaterület kijelölésének szempontjai

2016.05.17. másolata

Minden raktárral és olyan területtel rendelkező vállalat, ahol nehézgépek és targoncák közlekednek rakomány mozgatása céljából, jó néhány szempontot és tényezőt figyelembe kell venniük a balesetek elkerülése végett.

Nagyon sok vállalatnál kevés figyelmet szentelnek a balesetek elkerülésének megelőzésére és legfőképpen a hanyagság és a figyelmetlenség következtében rakomány, és járműkárosodás mellett személyi sérülések is előfordulnak. Ennek megelőzésére célszerű előre gondolkodni és megtervezni a munkaterület használatát. Érdemes úgy kialakítani a nehézgépek és targoncák útvonalait, hogy minél kevesebbet keresztezzék egymás útját és lehetőleg ne kelljen sok távolságot tolatva megtenniük. Emellett bevett szabály a „jobbra tarts” betartása, illetve az adott nemzet KRESZ előírásainak betartása. Folyamatosan karban kell tartani a közlekedésre szánt útvonalat, hogy ne tarkítsák gödrök és buckák, amik csökkentik a targoncák stabilitását haladás közben és szükséges kialakítani az autók számára egy külön parkolót, ahol a nehézgépektől távol, biztonságosan megállhatnak. A különféle akadályozó tényezőket figyelemfelkeltő jelzéssel kell ellátni, ha eltávolításuk nem lehetséges, hogy minden időjárási viszony mellett, mint például szakadó eső és/vagy sűrű köd esetén is észrevehető és kikerülhető legyen a sofőrök számára. Oda kell figyelni az azonnali takarításra is, vagyis ha valami kiömlik, vagy nagy víztócsa keletkezik, amin megcsúszhat egy dolgozó vagy maguk a nehézgépek, akkor azt minél előbb el kell tüntetni.

Ha mindezekre kellő figyelmet fordít a vállalat vezetése, valamint az alkalmazottak, akkor nagy eséllyel elkerülhető minden baleset. De ettől függetlenül folyamatos készenlét és odafigyelés szükséges a targoncákat vezető sofőrök részéről, hogy valóban kockázatmentesen dolgozhassanak és senkinek ne essen bántódása.