A sugárvédelem alapelvei

A sugárvédelem alapelvei

asdasd4

A sugárvédelemnek három alapelve van: az indoklás, az optimalizálás és a dózis korlátozása. Ebben a bejegyzésben a sugárvédelem alapelveit foglaljuk röviden össze.

Az igazolás, vagy indoklás magában foglalja a sugárzási eljárásokhoz vagy kezelésekhez történő felhasználás előnyeinek és kockázatainak felmérését. Az orvosok, a sebészek és a radiológiai személyzet egyaránt kulcsfontosságú szerepet játszik a hozzájuk érkező betegek oktatásában, amely során ismertetik a sugárterhelés lehetséges káros hatásairól. Gyakran orvosilag szükségesek azok az eljárások, amelyek viszonylag nagyobb sugárterhelésnek teszik ki a betegeket. Ebben az esetben a sugárterhelés során bekövetkező előnyök meghaladják a kockázatokat.

A sugárvédelem területére vonatkozó előírások kódexében meghatározott alacsony, ésszerűen elérhető elvet azért hozták létre, hogy biztosítsák a sugárterhelés csökkentésére irányuló összes intézkedést, miközben elismerik, hogy a sugárzás a betegek diagnosztizálásának és kezelésének szerves része.

A sugárterhelés időtartama, a sugárforrástól való távolság és a fizikai árnyékolás a legfontosabb szempont az expozíció csökkentésében. A sugárterhelés biológiai hatásokat eredményezhet, akár dózisfüggő hatásként, akár dózisfüggő valószínűségként.