A targonca színes felhasználhatósága (2.rész)

A targonca színes felhasználhatósága (2.rész)

 

Ha targoncára gondolunk, előttünk van a formája, a villái, és látjuk magasan bepolcozott raktárépületben forgolódni a raklapokkal. Van azonban egy olyan típus, amit nem egészen arra terveztek, hogy raktárépületek sorai között cirkáljon, hanem hogy pl. építkezéseken legyen segítségére a munkásoknak. Ez erősebb, speciálisabb típus, téglarakodásra vagy éppen tetőszerkezeti munkálatokra tökéletes választás. Lomhább mozgású ugyan, ám a jobb súlyelosztás és a négykerék-meghajtás miatt nagyobb tömegű rakományt képesek emelni.

A targoncák teherbírását azonban nem minden ember a jó célok érdekében használja ki. Számtalan hírben szerepelt már „bűntársként”, amint valaki ATM automatát próbált meg kibontani és elszállítani targonca segítségével. Sajnos erejének köszönhetően meglepően sikeresek ezek az akciók, már ami az ATM automata „kibontását” illeti. Rendkívüli hatékonyságát ellenben mégiscsak jobb rendeltetésszerűen használni.

A targoncák a kezdetektől fogva sok lépcsős fejlődésen mentek keresztül, ám népszerűségében a legnagyobb áttörést úgy tűnik, hogy a második világháború hozta. A raklapok standardizálása után kellett valami, ami képes ezeket nagy mennyiségben, áruval együtt egymásra helyezve mozgatni, szállítani, emelni, raktározni vagonokban, hajókon és szárazföldi raktárakban egyaránt. A targonca gyártás ekkor ugrásszerűen megnövekedett.