Általános balesetvédelem a targoncavezetőknél

Általános balesetvédelem a targoncavezetőknél

targonca-nagy

A balesetek kiszűrése és magakadályozása minden résztvevő érdeke, legyen szó a berendezések gyártójáról, a munkaadóról vagy épp a dolgozóról.

A munkavédelmi előírások és szabályzatok célja, hogy betartásukkal a munkavégzés veszélytelenné váljon és a dolgozó teljes biztonságban végezhesse feladatait. Minden alkalmazott jogosult arra, hogy munkahelyükén biztosítva legyen számára minden eszköz, és ruházati felszerelés, mely úgy védelmezi őt, hogy közben a munkavégzést nem akadályozza. Ehhez persze az is szükséges, hogy munkába állása elején minden dolgozó részt vegyen a munkavédelmi oktatáson és napi rendszerességgel be is tartsa az ott elhangzottakat. Mindezek mellett törekednie kell arra, hogy a munkavédelmi szabályzat szerint tevékenykedjen és rendet, tisztaságot tartson a munkavégzés helyén, ezzel is kizárva a balesetek lehetőségét.

De mitől alakulnak ki általában a balesetek a raktárakban és egyéb logisztikai helyszíneken?

Egy kutatás szerint a balesetek két leggyakoribb kiváltó oka a targoncával történő gázolás, illetve a jármű felborulása okozta veszélyhelyzetek. Ami érdekes, hogy a legtöbb gázolás nem akkor következik be, mikor a szakember a járművel manőverezik, ki és beáll valahova, pedig az emberek többsége valószínűleg erre tippelne. A valóságban a legtöbb baleset a targonca helyszínváltoztatásakor következik be, sőt, még csak nem is tolatás alkalmával, hanem egyszerű előre menet közben.

Ahhoz, hogy megfelelőképpen ki lehessen védeni a baleseteket, három tényező szükséges. Elsősorban magának a targoncának kell megfelelő műszaki állapotban lennie, hogy a szükséges manővereket, fékezést is azonnal végrehajtsa. Másik fontos szempont, hogy a targoncavezetők minden szükséges képességgel rendelkezzenek, ami a munkájukhoz szükséges, illetve minden dolgozónak kellő körültekintéssel és odafigyeléssel kell munkáját végeznie, hogy ne csak magukra, hanem másokra is vigyázni tudjon.