Az élethosszig tartó tanulás előnyei

Az élethosszig tartó tanulás előnyei

High school tutor or college student group sitting at desk in li

A jelenlegi kiszámíthatatlan munkaerő piacon az emberek karrierje is teljesen máshogy alakul, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt.  Különböző életszakaszaink integrálódnak és összefolynak, így már egyáltalán nem meglepő, ha az idősebb korosztály is beül az iskolapadba, hogy új és használható, a modern kor igényeihez és elvárásaihoz igazodó tudásra tegyen szert. Szerencsére ma már minden lehetőség adott, hogy harminc, vagy akár negyven év felett is tanulhassunk.

A felnőttoktatás és továbbképzés számtalan lehetőséget kínál számunkra, hogy akár munka mellett is kitanulhassunk egy új szakmát. A felnőttoktatás, mint ahogy a neve is sugallja, a felnőttek igényeihez és elvárásaihoz lett kitalálva. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

A felnőttoktatás rugalmas, tehát sokszor este, vagy hétvégenként vannak az elméleti és gyakorlati órák, így munka mellett is kivitelezhető, hogy részt vegyünk minden órán. A felnőttoktatás nagy hangsúlyt fektet az elméleti modulokon felül a gyakorlati tudás elsajátítására is, hiszen legtöbbször a tapasztalati tudás az, amiért a tanulók rászánják az idejüket és pénzüket egy új szakma elsajátítására. Egy-egy új szakma elsajátítása sokkal rövidebb idő alatt lehetséges, van, ami néhány hónap, de maximum két év alatt teljesíthető.

Számtalan példa áll előttünk, mikor valaki az eredeti végzettsége helyett egy teljesen más területen találja meg a boldogságát. Így lesz a bíróból pék, a közgazdászból virágkötő, vagy éppen anyagmozgató gépkezelő. Sohasem tudhatjuk, hogy milyen váratlan helyzeteket sodor elénk az élet, így sosem árt, ha több mindenhez értünk, így vegyük fontolóra, hogy beiratkozunk egy számunkra szimpatikus képzésre, ami csak a hasznunkra válhat majd.