Az emelőtargoncák targoncák legfőbb jellemzői

Az emelőtargoncák targoncák legfőbb jellemzői

?????????????????

A targoncák egyik közismert és szeretett típusa az emelőtargonca, mely legfőbb megkülönböztető jellemvonása, hogy a gép elején emelésre és szállításra alkalmas emelőoszlop áll rendelkezésre. Az emelőtargonca megalkotása lehetővé tette a súly, vagyis a rakomány gépesített felvételét, felemelését és aztán az elszállítását is, melynek átlagos távolsága 50 és 70 méter között van.

Az emelőtargonca használata leginkább raktárakban, gyártelepeken illetve átrakodó állomásokon szokott történni, mint például vasúti és közúti szállítás átrakodó helyei. Használatával sokkal hatékonyabb és gyorsabb a rakodómunka, illetve a raktározási tevékenység, hiszen olyan magas helyekre, polcokra is felpakolhatnak egységárut, amit eddig nem értek el. Sokkal jobban kihasználhatóvá vált minden raktárterület, mely költséghatékonysággal is együtt jár. Viszont ennyi pozitívum mellett arra is oda kell figyelni, hogy kellő távolságú közlekedő tér legyen nekik kialakítva, ahol rakománnyal együtt könnyedén tudnak mozogni, fordulni és tolatni.

Az emelőtargoncákat két csoportra lehet osztani aszerint, hogy a munkavégző szerelék hol van elhelyezve. Tehát beszélhetünk homlokemelésű targoncáról, ami ugyancsak szétosztható egy és kéttengelyes alvázzal rendelkező targoncára. Az egytengelyes targonca felépítése szerint elöl van két kerék, melyek közrefogják a tengelyt és hátul található még egy kormányozható kerék, mely által sokkal könnyebben lehet ezzel a típussal fordulni. A hátránya viszont az instabilitás, vagyis, hogy könnyebben fel tud borulni, mint a kéttengelyes változat, éppen ezért csak sík területen szokás alkalmazni. A kéttengelyes targonca négy, illetve hat kerékkel is rendelkezhet, ezáltal sokkal stabilabb mozgás közben, viszont nem olyan fürge és nagyobb terület szükséges a megforduláshoz.