Az emelővillás targoncáról amit tudni érdemes (1.rész)

Az emelővillás targoncáról amit tudni érdemes (1.rész)

01

Ahogy már egy előző blogban említettük, a targoncákat három alap csoportba lehet sorolni. Beszélhetünk vezetőüléses, vezetőállásos és gyalogkíséretű targoncáról. Az emelővillás targonca az első, azaz a vezetőüléses járművek közé sorolható, bár az is igaz, hogy a vezetőállásos csoport tagjai között is megtalálható néhány emelővillás darab.

Az emelővillás targonca igen hasznos tud lenni számtalan raktár, telephely, építkezést végző vállalat és logisztikai központ számára, hiszen nagy tömegű áru pakolására és átmozgatására alkalmas anélkül, hogy a stabilitása miatt kellene aggódni. A villáknak köszönhetően az emelővillás targonca biztonságosan alkalmazható még akkor is, ha a maximálisan megengedett súllyal van megrakva és a rakományt magasra emeljük. Az emelővillás targonca villái egyszerű emelők, melyben az erő a rakomány súlyának, illetve a hidraulikus nyomásnak a függvénye. A terhelhetőség pedig minden járművön fel van tűntetve, illetve további csoportosításuk is eszerint történik.

Az emelővillás targonca vezetéséhez viszont el kell végezni egy targonca tanfolyamot, mely során nem csak a jármű vezetését sajátítják el a résztvevők. Amellett, hogy biztonságosan tudna majd egy ilyen járművet navigálni, ismerni fogják az emelővillás targonca tulajdonságait is.