Az építkezéseken használt leggyakoribb munkagépek

Az építkezéseken használt leggyakoribb munkagépek

21

A nehéz építőipari berendezéseket különféle célokra használják a nagy építkezési projektekben. A nehézgépek, vagy munkagépek különféle típusainak kiválasztása a munka méretétől és a projekt gazdaságosságától függ. A munkagépek kiválasztása azért is fontos, mert egy megfelelő nehézgép park megkönnyíti és gyorsítja az építési folyamatot. 

Az egyes építkezésekhez a megfelelő felszerelés beszerzése elősegíti a hatékonyságot, a biztonságot és az építés minőségét. A gépek megléte azonban csak a nulladik lépés egy építkezés során. Természetesen nagyon fontosak, de ennél fontosabb, hogy megfelelően képzett kollégákat alkalmazzunk a gépek kezelésére.

Egy építkezés hónapjai alatt számtalan veszélyes helyzet alakulhat ki, és sajnos néha előfordulnak balesetek. Ezek zöme azonban elkerülhető, ha a gépeket és eszközöket olyan emberek kezelik, akik megfelelő tudással, ismerettel és rutinnal rendelkeznek. Kotrógépek, buldózerek, árokásó gépek, rakodógépek, toronydaruk, útburkolók, tömörítő gépek, dömperek, csak néhány azok közül a nehézgépek közül, amelyeket sok építkezéseken használnak és amelyek üzemeltetéséhez speciális tudás szükséges. Egyes munkagépek többféle felhasználással rendelkeznek, míg mások feladat specifikusak. Törekedjünk tehát rá, hogy az építkezésen olyan személyeket alkalmazzunk, akik bizonyíthatóan rendelkeznek a megfelelő jogosítvánnyal és szakképesítéssel.