Az online oktatás előnyei, hátrányai

Az online oktatás előnyei, hátrányai

11

Amíg korábban szinte csak esetileg volt szükség online órák tartására, az elmúlt évben kijelenthető, hogy több online órát tartottak meg világszerte, mint valaha. Jó részben a kényszer szülte, hogy az iskolák, így a felsőoktatási intézmények is szinte egyik napról a másikra kénytelenek voltak átállni az online oktatásra. A vírus helyzet miatt az iskolákat bezárták, azonban a bizonytalanság hónapjaiban a gyerekek és a felnőttek sem maradhattak oktatás és tanulás nélkül. 

Az online oktatás kihívások elé állította egyrészt a felnőttoktatási intézmények zömét, valamint a tanárokat és az oktatásban részt vevő diákokat is. Sok esetben technikai akadályai voltak annak, hogy valaki gond nélkül részt tudjon venni az online elméleti órákon. A leterhelt internet, a nem megfelelő eszköz, az egész rendszer kezdetben furcsa, idegen és személytelen volt. Aztán, ahogy minden újdonság, az online oktatás is pár hét alatt szinte már természetessé, a több ezernyi tanuló diák mindennapi tevékenységévé vált. 

Az online tartott órák nagy előnye, hogy például időt spórolhatnak meg vele a tanulók, hiszen nem kell az oktatási intézménybe oda és a tanórák végeztével haza utazniuk. Viszont hátránya, hogy a gyakorlati tudás nehezen, vagy egyáltalán nem adható vissza egy képernyőn keresztül. A tanműhelyben tartott képzések, vagy a terepen történő munkagépek használata nagyon fontos és elengedhetetlen ahhoz, hogy a hallgató a választott szakmájában megfelelő gyakorlatot szerezzen.