Belsőégésű emelőtargoncák, illetve villamos motoros targoncák alkalmazása

Belsőégésű emelőtargoncák, illetve villamos motoros targoncák alkalmazása

narval_1_hir-masolata

A belsőégésű motorral rendelkező emelőtargoncák között a gázüzemű, vagyis a pb-gáz motoros targoncák üzemanyag szempontjából gazdaságos típusoknak tekinthetőek, valamint a környezetvédelem miatt is jó választásnak bizonyulnak. Eme hasznos tulajdonságuk miatt gyakran használják belső terekben, épületek belül is őket, hiszen nem termelnek káros anyagokat, melyek negatívan hatnának a dolgozókra. A pb-gáz motoros targoncák mellett a dízel motoros emelőtargoncákat is fel tudják olyan kipufogógáz szűrőrendszerrel szerelni, melynek köszönhetően szabadon használhatóak raktárakban és csarnokokban, de nem jelentenek veszélyt senkire.

A villamos motoros targoncák egyik jellemzője, hogy sebességszabályozójuk fokozatmentes, valamint éjszakai árammal könnyedén feltölthetőek, ami által működtetésük gazdaságos. Működésük során nem képződik egészségre káros melléktermék, épületeken belül is bátran és korlátlanul használhatóak. Viszont az nem szól mellettük, hogy akkumulátoruk nagy és nehéz, ami lassítja a munkavégzés sebességét és töltöttségük is maximum 8 órát bír egy huzamban.

Ha pedig kombinálják a belsőégésű motorral rendelkező emelőtargoncákat a villamos motoros targoncákkal, akkor egy olyan érdekes szerkezetet kapunk, ahol kétszeres energia átalakításról beszélhetünk. Vagyis, először a belső égésű motor hajtja a generátort és így kapunk a mechanikai energiából villamos energiát. A kapott energia pedig a villamos motort hajtja meg, mely a kerekek forgásáért felel, és eredménye egy olyan jármű lesz, ami kifejezetten jó menettulajdonságokkal rendelkezik, viszont a jármű hatásfokát mégis kedvezőtlennek ítélik meg.

Ha a belsőégésű vagy villamos és hidraulikus motor emelőtargonca a vizsgálat tárgya, megláthatjuk, hogy a belső, illetve villamos motor egy úgy nevezett hidraulika szivattyút hajt meg, ami aztán hatással van a hidraulikus motorra, mely a kerekek működéséért felel. Ennek a emelőtargoncának a nagy előnye a jó szabályozhatóságában rejlik.