Biztonság a raktárakban (1. rész)

Biztonság a raktárakban (1. rész)

qqqq
Minden olyan helyen, ahol targoncákkal történik a munkavégzés, szigorú szabályokat kell betartani a biztonság érdekében. De mik is vannak veszélyeztetve és hogyan próbálják a mai modern technológiákkal kiküszöbölni ezeket, és minimalizálni a sérüléseket és károkat?

Először is, amit minden targoncagyártó cég a legfontosabbnak tart, az a targoncavezetők biztonsága. Vannak munkakörök, ahol a munkavállalók az átlagosnál nagyobb veszélyeknek vannak kitéve. A targoncavezetés pont ilyen. Gondoljunk csak az akár több tonnás rakományokra, amiket a fejük fölé magasba kell emelni vagy onnan leszedni. Egy ilyen tömb leborulása a nem megfelelő kialakítás miatt akár életveszélyes sérüléseket is tud okozni a targoncavezetőben. Ezért a gyártók a fejlesztéseik során a személyi biztonság kérdésére nagyon nagy hangsúlyt fektetnek. A legújabb targoncák már tolatókamerákkal és érzékelőkkel vannak felszerelve, így tolatás során is láthatja a sofőr a mögötte levő teret, valamint még azt is érzékeli a kamera, hogy ember vagy tárgy van a targonca útjában. Amint a rendszer emberek jelenlétét érzékeli a targonca közelében, figyelmezteti a vezetőt. Hiszen a targoncás árurakodás során a közelben levő gyalogosok is fokozott veszélynek vannak kitéve. Ezeknek a térfigyelő rendszereknek az előnye, hogy utólag is felszerelhető a gépekre és a segítségével csökkenthető a vezetőre nehezedő teher.

A következő pont, ha egy raktár biztonságáról beszélünk, az maga az áruvédelem. A személyi sérülések után egy vállalat szempontjából ez komoly problémát jelent, amit mindenképpen minimalizálni kell. A nem megfelelő árurakodás során a termékek megsérülhetnek, kiszakadhatnak vagy legrosszabb esetben tönkre is mehetnek. Ennek a kockázatnak a csökkentésére a mai targoncák már rendkívüli precizitással működtethetők és beépített sebességszabályozók segítik a targonca kanyarodását (nagyobb áruk esetében automatikusan csökkenti a sebességet, így az áru leborulása és a targonca felborulása is elkerülhető). Hosszú távon mindenképpen előnyös figyelmet fordítani az áruvédelemre, mert rengeteg időt, pénzt és energiát takarít meg vele a vállalat.