Biztonság vagy hatékonyság?

Biztonság vagy hatékonyság?

2016.07.13. másolata

Nem csoda, ha sokan elgondolkodnak azon az egyszerű kérdésen, hogy mi van előrébb, mi a fontosabb, a biztonságos vagy hatékony munkavégzés?

Nem titok, hanem tény, hogy a vásárlók és a gyártók a gyorsaságra, költségcsökkentésre és a hatékonyságra egyaránt nagy hangsúlyt fektetnek, vagyis a munkavégzés lényege minden feladat elvégzése esetén a minél rövidebb időráfordítás. Hiszen egy termék annál olcsóbb tud lenni, minél kevesebb idő ráfordításra volt szükség a gyártási és szállítási folyamatokhoz. Vagyis minél több időt vesz igénybe ezen folyamatok összessége, annál kevesebbet tudnak belőle gyártani és értékesíteni ugyanazon idő alatt, viszont az alkalmazottak munkabére ugyanannyi marad. Ez pedig sürgetően hat minden alkalmazottra, így a hatékony munkavégzés nem feltétlenül lesz biztonságos is. Pedig ugye azt gondolnánk és első pillanatban más kérdésfeltevés esetén azt is válaszolnánk, hogy a biztonság a legfontosabb szempont. Érdekes kérdéseket feszeget ez a témakör és érdemes kicsit elgondolkodni rajta, hiszen vállalati vezetőként nagy a felelősség, és össze kell tudni egyeztetni ezt a két tényezőt.

A biztonságos munkavégzés megteremtésére azért elég sok kezdeményezés és technika, valamint eszközi támogatás jött már létre, mint például nehézgépek esetében a biztonsági felszereltség növelése. Ez magában foglal számos kelléket, melyekkel a nehézgépeket látják el és alkalmazásuk csökkenti a balesetek kockázatát munkavégzés közben. Ilyen eszköz a macskaszem elülső, oldalsó és hátsó alkalmazása minden nehézgép esetében, vagy például a tolatásnál használatos hangjelzés, mely által felhívja magára a figyelmet a dolgozó. Ez abban az esetben jelent problémát, ha egy nagyobb raktárban történik a munkavégzés és számos nehézgép dolgozik egyszerre, ebből következően ugyanabban az időpontban több jármű is hangjelzést adhat le. Ilyenkor összezavarhatja a gyalogosokat vagy más járművel közlekedőket a sok hang kibocsátás, de persze mégis csak jobb, mintha semmi sem figyelmeztetné az embereket.

Sok esetben azt szokták kérni a gyártással és raktározással foglalkozó vállalatok, hogy a vásárlás előtt látogasson el hozzájuk annak a cégnek a szakembere, akitől majd az új nehézgépeket fogják megvenni. Terepszemle közben a szakember megismeri a munkavégzés helyszínét és annak sajátosságait, majd pedig specifikusan olyan kellékeket és a biztonság megőrzését szolgáló eszközöket szerelhetnek fel a megvásárolandó nehézgépekre, melyekre az adott vállalatnak lesz szüksége. Ezáltal mindenki jól jár, az alkalmazottak fokozott biztonság mellett végezhetik munkájukat és a megkívánt, gyors feladat ellátást is teljesíteni tudják.