Dizájnos targoncák

Dizájnos targoncák

Jungheinrich_ETV_216i_targonca

kép forrása: muszaki-magazin.hu

A dizájn és formatervezés még a legapróbb eszközökben is megjelenik. Miért ne lenne ez másként a targoncák világában? Igaz, hogy a targoncák fejlesztésében egy jó ideig nem a külső megjelenés és ergonomikus kialakításé volt a főszerep, de mostanra eljutottunk oda, hogy ezzel is elkezdtek foglalkozni a gyártók.

Az idei évben a Jungheinrich ETV 216i típusú targoncája átütő sikert aratott az IF Design Díj átadón, ami az ipari formatervezés legrangosabb nemzetközi elismerésének számít. Nem csak esztétikai szempontból fontos, hogy egy targonca jól nézzen ki, hanem sokkal kényelmesebb is a targonca vezetőjének a használata. Ha pedig egy targonca sofőrnek minden kényelmes, a kezére áll, akkor sokkal később fárad el és jobban tud koncentrálni a munkára, és kevesebb hibát tud elkövetni.

A targonca egyik legnagyobb különlegessége, hogy lítiumos akkumulátorral működik. Ennek köszönhetően sokkal nagyobb hely áll a vezető rendelkezésére és nagyobb rálátást enged a környezetre a targonca sofőrnek. Ez azért nagyon fontos, mert így minimálisra csökken a holttér, ezzel együtt pedig a balesetek száma is. Mivel ezzel a típussal több, mint 10 méter magasra lehet árut felpakolni mindenképpen minimalizálni kellett a baleseteket okozó tényezők előfordulását.

A designos targoncák tehát nem merülnek ki abban, hogy különleges színekben pompáznak. A 21. században a formatervezés jóval többet jelent ennél és a puszta esztétikai szempontok figyelembevételénél. A jövőben várhatóan egyre nőni fog a targoncák gyártása során is az ergonomikus kialakítás jelentősége és a praktikus megoldások száma.