Egészségügyi alkalmasság a nehézgépkezelők között

Egészségügyi alkalmasság a nehézgépkezelők között

vizsgalat-nagy

Minden szakmában vannak olyan elvárások, melyek teljes körű teljesítése esetén lehet csak elvégezni a munkát, és persze nincs ez másként a nehézgépkezelők, targoncavezetők és villástargonca vezetők körében sem.

Éppen ezért a legtöbb oktatással és továbbképzéssel foglalkozó intézet már a tanfolyamra való jelentkezéskor bekéri leendő tanulóitól az egészségügyi alkalmassági vizsgálat eredményét, igazolását.

Miért olyan fontos minél előbb átadni az egészségügyi alkalmassági igazolást?

Mert ezen igazolás hiányában bármelyik tanfolyam elvégzése, legyen az targoncavezető vagy emelőgépkezelő (nehézgépkezelő) nem engedélyezhető. Az egészségügyi alkalmassági igazolás ugyanis nem csak egy formalitás, hanem egy jogi követelmény is, amelyet a munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt be kell tartaniuk.

A targoncavezetők és a nehézgépkezelők munkája során nagy felelősséggel tartoznak nemcsak maguknak, hanem a környezetükben lévő embereknek és tárgyaknak is. Egy rossz mozdulat, egy figyelmetlen pillanat, vagy egy váratlan egészségügyi probléma súlyos balesetet okozhat, ami akár életveszélyes is lehet. Ezért nagyon fontos, hogy a targoncavezetők és a nehézgépkezelők rendelkezzenek egy érvényes egészségügyi alkalmassági igazolással, amely igazolja, hogy fizikailag, szellemileg és érzelmileg is alkalmasak a munkavégzésre.

Milyen orvoshoz lehet fordulni az egészségügyi alkalmassági vizsgálat elvégzése céljából?

Az alkalmassági vizsgálatra a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló 33/1998. (VI.24.) NM rendelet előírásait kell alkalmazni. Ennek értelmében a gépkezelő képzésre jelentkezők szakmai alkalmassági vizsgálatát és véleményezését első fokon foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely orvosa végzi. Az időszakos (lejárt orvosi esetén) vizsgálatot és véleményezést első fokon a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatás nyújtására jogosult orvos végezheti.

Az egészségügyi alkalmassági vizsgálat során elsősorban a nyak, a törzs és az egyes végtagok mozgásképességét vizsgálják, valamint mindkét szem éleslátása és a fülek megfelelő hallóképessége kerül górcső alá. A kizáró okok közé az epilepszia tartozik, viszont, ha érvényes vezetői jogosítvány birtokosa a beteg, akkor a betegség kismértékű és állandó orvosi felülvizsgálata mellett lehet targoncavezető a megvizsgált személy. Mindemellett fontos, hogy ne csak fizikailag, hanem szellemileg és érzelmileg is egészséges, beszámítható és megbízható személy legyen a targoncavezető, valamint kellő intelligenciával is rendelkezzen.

Hogyan lehet meghosszabbítani a gépkezelői jogosítvány orvosi alkalmasságát?

A gépkezelői jogosítvány orvosi alkalmassági igazolása nem örökké érvényes, hanem időszakosan meg kell újítani. A targoncavezetők és a nehézgépkezelők esetében 40 éves korig 3 évente, 40-50 életév között 2 évente, 50 év felett évente, de bizonyos esetekben gyakrabban is szükséges lehet. Ilyen esetek lehetnek például:

  • a jogosítvány elvesztése, ellopása vagy megsemmisülése esetén
  • a jogosítványt érintő bírósági vagy hatósági eljárás esetén
  • a jogosítványt befolyásoló egészségügyi állapotváltozás esetén

A gépkezelői jogosítvány orvosi alkalmassági hosszabbítását foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatás nyújtására jogosult orvos végezheti. A hosszabbítás tényét és érvényességét az orvos jegyzi be a gépkezelő jogosítványba.

Összefoglalás

A targoncavezetők és a nehézgépkezelők egészségügyi alkalmassága nem csak a munkájuk minőségét és hatékonyságát, hanem a munkahelyi biztonságot is befolyásolja. Ezért nagyon fontos, hogy rendelkezzenek egy érvényes egészségügyi alkalmassági igazolással, amelyet időszakosan meg kell újítaniuk. A vizsgálat során a targoncavezetők és a nehézgépkezelők fizikai, szellemi és érzelmi állapotát ellenőrzik, és kizárják azokat, akik nem felelnek meg a munkakövetelményeknek.