Egy targonca vezetőfülkéjének megfelelő kialakítása

Egy targonca vezetőfülkéjének megfelelő kialakítása

egy-targonca-vezetofulkejenek-megfelelo-kialakitasa

Egy targonca vezetőfülkéjének kialakításánál számos, lényeges szempontot számba kell venni, amik betartása nélkülözhetetlen a biztonságos és hatékony munkavégzéshez.

Ergonómiai szempontok szerint egy targonca vezetőfülkéjének első sorban jó kilátást kell biztosítania a sofőr számára, hiszen e nélkül hatalmas a baleset kockázata. Emellett lényeges, hogy a targoncáról való fel- és leszállás könnyű, kényelmes és gyors legyen. Az állítható vezetőülés alacsonyabb és magasabb sofőrök számára is megfelelő kilátást és rálátást biztosít a környezetére, illetve a szállítandó csomagra vagy árura. Ezáltal ugyanabban a testhelyzetben képes árut megközelíteni, emelni és átszállítani egy másik helyre, ami hatékonyabb és gyorsabb munkavégzéshez vezet. Fontos még a megfelelő hőmérséklet is a targonca vezetőfülkéjében, hiszen a túl meleg vagy hideg munkakörnyezet ront a koncentrációs képességeken. Egy targonca esetében fontos a jó megvilágítás benn a fülkében és kint egyaránt. A vezetőfülke számos gombbal, karral és egyéb eszközökkel van felszerelve, pontosan kell látnia a targonca vezetőjének, hogy mihez nyúl és mit nyom meg. De ugyanez igaz a külső, közvetlen környezet megfelelően történő megvilágítására, hogy tolatás, kanyarodás és emelés közben egyértelműek legyenek a távolságok a sofőr számára. Mindezek mellett igen lényeges a vezető por, sugárzás és vakító fény elenni védelme is, hogy zavaró külső tényezők nélkül, biztonsággal vezethesse a targoncát. Ami pedig a teherzuhanás okozta károkat illeti, minden targonca vezetőfülkéje el van látva egy védőtetővel és egy magasított villatámasszal is.

Ha már a biztonságról van szó, fontos megemlíteni a környezet védelmét is, mint például a többi dolgozó testi biztonságának megtartása és a berendezések, más járművek és az ingatlanok védelme. Ennek érdekében fény és hangjelzést tud leadni a targonca, valamint a jármű  megfelelő fényszórókkal van felszerelve, aminek köszönhetően még szürkület vagy esti sötétség esetén is mindent jól lát a sofőr.