Emelőtargoncák biztonságos üzemeltetése

Emelőtargoncák biztonságos üzemeltetése

emelotargoncak_biztonsagos_uzemeltetese-masolata

Ahhoz, hogy egy emelőtargonca biztonságosan használható legyen, első sorban a szükséges műszaki elvárásoknak kell megfelelnie. Ha a sofőrök napi szinten ellenőrzik a jármű állapotát és az esetleges eltéréseket tapasztalva orvosolják is azokat, illetve rendszeresen karban van tartva a targonca, akkor az hosszú éveken át biztonsággal működtethető.

Másodsorban fontos az emelőtargonca súlyelosztása, illetve a teherbírás elosztásának a módja is. Megkülönböztethetünk egymástól 630, 1.000, 1.250, 2.000, 3.200, 5.000 illetve 10.000 kg-os teherbírású járművet.

De szót kell ejteni az emelőtargoncák állékonyságáról is, melyet általában ellensúlyozó tömeggel igyekeznek biztosítani. Ilyenkor a billenő él és az egyensúlyozó tömeg közötti távolság pontos meghatározása a fontos. Az emelőtargonca billenő éle az első kerekek földön történő felfekvésének pontjait összekötő egyenes, és használat közben az ettől való legtávolabbi pontra kell helyezni a súlyt. Ennek köszönhetően lesz stabil a jármű egyenes és lejtős talajon is, akár előre, akár hátra felé halad, vagy épp kanyarodik a targonca.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy targonca biztonságos használata nem csak a jármű adottságaitól és műszaki állapotától függ, hanem az emberi tényező is ugyanúgy befolyásolja a munkavégzést.  Ha kellő képzettséggel és odafigyeléssel végzi a targonca sofőrje a munkáját, akkor az emelőtargoncák használata biztonságos mind a sofőr mind a környezetében dolgozók számára.