Emelőtargoncák többcélú alkalmazhatósága

Emelőtargoncák többcélú alkalmazhatósága

emelotargoncak-tobbcelu-alkalmazhatosaga

Egy emelőtargonca számos tevékenység végzéséhez alkalmazható jármű, aminek következtében jó pár szerelékkel lehet ellátni.

Ilyen plusz alkatrészek lehetnek a normál és az oldalirányban eltolható villák, illetve a villahosszabbítók. De ide sorolhatóak az emelőtüskék, a hidraulikus letoló és forgató szerkezetek, valamint a szerelőállványok és kosarak is. A targonca sofőrök jól ismerik a szorító szereléket is, mely hidraulikus munkahengerek segítségével, oldalirányból fogja meg az árut.  De még tovább fejleszthető ez a szerelék is bála, hordó és tégla, illetve tekercsfogó lapátokkal, melyek a még könnyebb szállítást teszik lehetővé.

Ha nem előre csomagolt és bálázott, hanem ömlesztett áru pakolásáról és szállításáról van szó, akkor a targonca sofőr rakodókanalat vagy markolót is szerelhet az emelőtargonca elejére. Ennek segítségével sokkal gyorsabban és könnyebben lehet egyik helyről a másikra szállítani, illetve lepakolni, mely növeli a munkavállalók hatékonyságát és teljesítőképességét.

Oldalirányú villákat hosszú, nagy tömegű és terjedelmű árucsomagok vagy szálas termékek mozgatására szokás felszerelni a targoncára. A fel- és lepakolásnál a targonca stabilitásának megtartását, vagyis állékonyságát két hidraulikus láb segíti.

Ha pedig olyan járműre van szükség, mely instabil, buckás, egyenetlen terepen is képes biztonsággal közlekedni és árut szállítani, akkor terepjáró targoncát szoktak használni. Ez a normál emelőtargonca egy speciális változata, amit leginkább az építőiparban vagy az erdőgazdaságokban alkalmaznak, hiszen szilárdsága és állékonysága jobb, mint a logisztikai központok sík terepein használt targoncáké.