Fejlesztések a biztonságosabb munkavégzésért

Fejlesztések a biztonságosabb munkavégzésért

2016.02.11. másolata

A nehézgépkezelők feladatainak elvégzése igen jó koncentráció készséget igényel, és számtalan dologra kell egyszerre odafigyelniük, hogy elkerüljék a baleseteket és időben végezzenek a munkájukkal.

A statisztikákat alapul véve arra a megállapításra jutottak a szakemberek, hogy a targoncák esetében előforduló balesetek többségét azok felborulása okozza, melynek következménye nem csak a rakomány tönkremenetele, hanem gyakran emberi életeket is követel. A két targonca, melyekkel leggyakrabban fordul elő baleset, azok az ellensúlyos és a változtatható hatótávolságú targoncák.

A fejlesztők célja az volt, hogy a targoncák konstrukcióját akképpen módosítsák, hogy a felborulásokat megakadályozzák, ez pedig összefügg a gépek sebességével. Úgy gondolták, hogy ezen segíteni csak egy automatikus biztonsági berendezés által lehet, mely ma már minden újonnan gyártott targonca részét képezi. Ez az automatikus biztonsági berendezés figyeli a targonca normál működésének paramétereit és szabályozza a működést, ha úgy érzékeli, hogy balesetveszélyes állapot lép fel. A megfigyelések kiterjednek a jármű sebességére, rakományának súlyára és a mozgásközben végzett fordulat szögére is, és ha instabilnak értékeli a targonca mozgását, akkor azonnal beavatkozik egy úgy nevezett kerékrögzítő alkalmazásával a stabilitás elérése érdekében. De emellett a berendezés mellett feltaláltak már egy olyan eszközt is, mely az előbb említett tényezők mellet figyelemmel kíséri a targonca villáinak magasságát és fékezésének erősségét is. Ennek az eszköznek a használatával megakadályozzák, hogy a nehézgépkezelők áruval megrakodva túl gyorsan haladjanak, illetve ne legyen lehetséges a targoncák túl éles szögben történő megfordulása és hirtelen történő lefékezése.

Ezen fejlesztések által a nehézgépkezelők biztonságosan, az előírásokat betartva és mégis a munkájukban nem akadályozva tudják végezni feladataikat, miközben nincs veszélyeztetve senki testi épsége.