GKI vizsga, GKI kártya és GKI igazolvány (2.rész)

GKI vizsga, GKI kártya és GKI igazolvány (2.rész)

78427754
Tehát, most már tudjuk, hogy a GKI kártya minden közúti fuvarozásban részt vevő, 3,5 tonnánál nagyobb gépjármű vezetéséhez szükséges. És persze ez a kötelezettség azokra is vonatkozik, akik fuvarozók, illetve akik saját számlás szállítást végeznek.
Gépjárműveket tekintve, a GKI igazolvány megléte kötelező autóbuszok és azon gépjárművek esetében, melyek 3,5 tonnát meghaladó súllyal rendelkeznek. De úgy is mondhatnánk, hogy minden hivatásos sofőr számára nélkülözhetetlen a GKI kártya, akik C1, C, D1, D, C1+E, C+E, D1+E, illetve D+E kategóriájú jogosítvánnyal rendelkeznek.
A GKI tanfolyamnak két típusa létezik. Egyik az alap, a másik a továbbképzés. A 2009. szeptember 9-ét követően megszerzett jogosítványok tulajdonosai esetében kötelező jelleggel el kell végezni az alap GKI tanfolyamot. Akik ezt megelőzően váltak hivatásos sofőrré, azok számára csak a továbbképzésen szükséges részt venni.
Ugyanez a helyzet áll fenn akkor is, ha alaki GKI igazolványa lejárt. Tehát, ilyenkor nem kell az alapképzésen részt venni, csupán a gépjármű kategóriájának megfelelő továbbképzésre szükséges a jelentkezés.
A GKI igazolvány érvényessége egyébként 5 év és érdemes figyelmesnek, illetve előre látónak lenni, mert lejárt GKI kártyával nem lehet vezetni. Ha valaki mégis érvénytelen GKI igazolvánnyal dolgozik és a hatóság erre fényt derít, akkor a hivatásos sofőr komoly pénzbírságra számíthat. Tehát, a lejárat előtti hónapokban érdemes utána nézni az elkövetkezendő időszakban induló GKI tanfolyam továbbképzéseinek és célszerű mielőbb jelentkezni valamelyik időpontra.