GKI vizsga, GKI kártya és GKI igazolvány (4.rész)

GKI vizsga, GKI kártya és GKI igazolvány (4.rész)

kamion_sofor-1024x576
A GKI igazolvány megszerzésére 2009. óta kötelezik a hivatásos sofőröket, mely csak a GKI tanfolyam elvégzése, illetve a sikeres vizsga letétele után vehető át.  Természetesen egyik munkáltató sem íratja be sofőrjeit a GKI tanfolyamra, ez mindenkinek a saját érdeke, feladata és felelőssége. Persze sokan inkább halogatják a továbbképzés elvégzését, mert úgy a tanulást, mint a vele együtt járó költségek kifizetését teherként élik meg, de ez még nem azt jelenti, hogy mindez elkerülhető. Sokkal hasznosabb, ha egy másik oldalról tekint az ember erre a továbbképzésre, hiszen a tudástár bővítése mindenkinek a hasznára válik. Azáltal pedig, hogy a legmodernebb járművek vezetésére képes valaki, értékesebb munkaerővé válik és ezáltal önbizalma is megnövekedhet.

A jogszabály már hatályba lépett és attól függetlenül, hogy milyen tehergépjárművet vezet a hivatásos sofőr, birtokolnia kell a GKI igazolványt. Rengeteg iskola hirdeti GKI tanfolyamát, hiszen megbízható, jó sofőrökre mindig szükség volt és lesz is, tehát a piacképes kínálat megteremtése érdekében sok intézmény segít a hivatásos sofőrök számára. Ilyenek vagyunk mi is, hiszen a Narvál Kft. munkatársai eme továbbképzés levezetésében is az élen járnak. Ha valaki megunta eddigi munkáját és szeretne gépjárművezetőként is helyt állni, érdemes elvégezni GKI alap tanfolyamot. Azok pedig, akik már hosszú évek óta hivatásos sofőrként tevékenykednek és teherautóval járják az utakat, számukra elég csak a továbbképzést elvégezni, hogy megújítsák tudásukat és átvehessék a következő öt évre szóló GKI kártyájukat.

Ha viszont valaki GKI igazolvány nélkül, vagy lejárt kártyával végzi munkáját és erre egy közúti ellenőrzés során fény derül, komoly probléma elé néz. Maga a jogosítvány, illetőleg a tachográf nem helyettesíti a GKI kártyát, ezért komoly pénzbírságot kell fizetnie annak, aki nélküle vezeti teherautóját.