Gyalogos védelem a munkahelyeken

Gyalogos védelem a munkahelyeken

2016.05.31. másolata

Minden munkahelyen, ahol nehézgépekkel végeznek munkálatokat, szükség van a ,,járókelők” megfelelő védelmére, melyet szabályok meghozatalával és betartatásával igyekeznek elérni.

Ahol targonca, emelőgépek és más nehézgép használata történik, ott fokozottan kell figyelni a járókelőkre és érdemes teljesen elkülöníteni a gépjárművek és a gyalogosok által használt területeket, járdákat és sávokat. Kötelező a targoncák és nehézgépek számára kellő szélességű utakat és közlekedési sávot építeni, ahol kényelmesen tudnak nemcsak közlekedni, hanem megfordulni is. Mindenhol ajánlott az utakat megjelölni, vagyis táblákkal ellátni a gyalogos és nehézgépjármű forgalom számára kijelölt utakat, hogy ne csak a vállalat dolgozói, hanem más látogatók, partnerek és beszállítók is tisztában legyenek a közlekedési szabályokkal és helyekkel. Emellett ajánlott a jól láthatóságot biztosító ruházat viselete a gyalogosok számára, hogy a targoncavezetők minden fény és látási viszony mellett is észrevegyék a járókelőket. A rikító színű és foszforeszkáló ruhadarabok mellett az acélbetétes cipők viselete is. Emellett pedig a nehézgépek szállítmányától is védeni kell a gyalogosokat, éppen ezért munkavédelmi sisakok hordása mindenki számára kötelező.

Ezekkel az alapvető szabályokkal oktatásokon ismerkedhetnek meg a dolgozók és minden targoncavezető és nehézgép kezelőnek, valamint a közöttük dolgozó alkalmazottnak be kell tartania őket, hogy mindenki biztonságban tudja végezni a munkáját.