Hogyan tud szakmát tanulni az, aki felnőttként ülne vissza az iskolapadba?

Hogyan tud szakmát tanulni az, aki felnőttként ülne vissza az iskolapadba?

narvalkep1

 

Aki 2021-ben úgy dönt, hogy belevágna egy új szakma elsajátításába, első lépésként tisztába kell lennie az új szakképzési rendszer lehetőségeivel. Az idei évtől például huszonnégy ágazatban indítható felnőttek számára átképzési vagy továbbtanulási lehetőséget kínáló szakképzés.

Az Országos Képzési Jegyzéket felváltó szakmajegyzék számos újítást tartalmaz, amelyeket érdemes áttanulmányozni. Az egyik ilyen újítás, hogy résszakmát is szerezhetünk egy olyan képzés elvégzését követően, amely egy bizonyos szakma önállóan is jól elkülöníthető részét tanítja meg a képzésen részt vevők számára. Tehát egy adott szakmán belül legalább egy munkakör betöltéséhez szükséges tudás megszerzését teszi lehetővé.

A szakképzési rendszerben a résszakma megszerzésére irányuló képzés sikeres teljesítése után államilag is elismert szakmai bizonyítványt kapnak a képzésben részt vevők. A résszakmák között például kereskedelmi, mezőgazdasági, építőipari szakmák is találhatóak.

A szakmajegyzék mellett megjelentek a szakképesítések is, amelyeket szakmai képzések keretében a felnőttképző intézmények is megszervezhetnek. Az ígéretek szerint a szakképesítési kínálat folyamatosan bővülni fog, tehát az se keseredjen el, aki a jelenlegi átalakulási időszakban még nem találta meg a számára legmegfelelőbb képzést.