Hogyan védhetjük meg magunkat a káros sugárzástól?

Hogyan védhetjük meg magunkat a káros sugárzástól?

41

 

A sugárzás technológia körbevesz minket az orvosi képalkotó berendezésektől kezdve a fűtésérzékelőig. Egy olyan világban élünk, amely függ a sugárzástól. 

Amíg ezek a sugarak többnyire kockázatmentesek, a mérgező sugárzás más módon előfordulhat. A sugárzás legveszélyesebb formái valószínűleg akkor fordulnak elő, amikor radioaktív anyagok lassan szivárognak az elfedett atomrakétákból, olyan atomreaktor problémák esetén, mint amilyen a 2011-es fukusimai földrengés okozott. 

A sugárzás láthatatlan. Ezért az emberek tehetnek azért, hogy megfelelő lépéseket tegyenek a saját védelmükre és a biztonságuk biztosítására. Abban az esetben, ha veszélyt érzékelünk, fontos emlékeztetni magunkat a sugárzással kapcsolatos három fontos tényezőre, amely az idő, a távolság és az árnyékolás.  

A légutak az első szervek, amelyek ki vannak téve a káros sugárzás veszélyeinek. A gázálarcok, védőszemüvegek és a kesztyűk használata tehát kiemelten fontos. Minél hamarabb hagyjuk el a sugárszennyezett területet, dobjuk el, amit viselünk, és zuhanyozzunk le.  Ha zárt térben vagyunk, akkor is célszerű minél távolabb tartózkodnunk az ajtóktól, ablakoktól, a maximális védelem érdekében még a falaktól is érdemes távol maradnunk. 

A sugárzás hatásainak minimalizálása érdekében minél hamarabb keressünk fel egy biztonságos és megfelelően felszerelt óvóhelyet, amely olyan anyagokkal van kibélelve, ami megakadályozza a veszélyes radioaktív sugarak beszivárgását.