Kézi anyagmozgatás lehetőségei

Kézi anyagmozgatás lehetőségei

Warehouse worker smiling at camera carrying a box

 

Az emberitest csak bizonyos mértékben terhelhető, ígyszükség van olyan eszközök és berendezések alkalmazására, melyek lehetővé teszik a nagy súlyú tárgyak és rakományok mozgatását és emelését.

Erre a célra tökéletes például a kézi anyagmozgatáskor alkalmazott berendezés, mely használatakor nem kell súlyt emelnie a szállítást végző személynek, így védve van a hát és a gerinc egészsége. Ettől függetlenül bizonyos időközönként részt kell venni minden kézi anyagmozgatást végzőnek az orvosi alkalmasságot vizsgáló teszteken és minden alkalommal védőfelszerelésben kell ellátni a feladatokat. Sőt, az emelhető teher normáit is be kell tartania minden munkatársnak, aki kézi anyagmozgatással foglakozik. Az előírások szerint sík terepen egy 18 évnél idősebb férfi maximum 50 kg-ot emelhet meg és legfeljebb 90 méteren át cipelheti azt. 10%-os emelkedő esetén 30 méterre csökken a cipelési távolság és lépcsőn való cipekedés esetén a kézi anyagmozgató 3 méternél tovább nem viheti kézben a csomagot.

A Kézi anyagmozgatás művelete a következő: Az adott csomag megfogása és megemelése, azt követi a mozgatás és aztán a letétel következik.

Baleset általában az anyagmozgatás közben következik be, de akkor is csak a tehernormák és szabályok be nem tartása, illetve a helyes testtartás figyelmen kívül hagyása következtében. Súlytól függetlenül állandóan figyelni kell a kézi anyagmozgatást végzőnek a gerincoszlop terhelhetőségére. Súlyosabb vagy nagyobb terjedelmű csomag esetén nem ölben, hanem vállon, illetve háton célszerű mozgatni a terhet. Ha az egyéni tehernormát meghaladja az áru súlya, akkor csakis kézi anyagmozgatás által, vagy csoportos megemelés segítségével történhet meg az anyag mozgatása.