Kézi targoncás és kocsis anyagmozgatás szabályai

Kézi targoncás és kocsis anyagmozgatás szabályai

narval2
Üzemekben, raktárakban vagy belső tereken történő, fizikai erőkifejtéssel együtt járó anyagmozgatás leginkább kézi targonca vagy kézikocsi segítségével valósítható meg.
Kézi szállítóeszközök közé sorolható a molnár targonca, mely gumiabroncsozású kerekeken guruló, könnyű szerkezetű, egyszerűen mozgatható eszköz. Nagyobb súlyok és terebélyesebb terhek szállítására kiválóan alkalmas berendezés, mely használata gyors és bonyodalmaktól mentes.
A gyakran használt vonórudas és tolófalas kézikocsi jellemzője, hogy a vonórúd ütközője megakadályozza a rúd padlószinttől 150-250 mm távolságnál alacsonyabb helyzet felvételét. Ezáltal védve van a kézikocsi a kavicsokon és padkán történő fennakadástól és a szükségtelen súrlódásoktól. Ha a vonórudat épp nem használják, akkor egy lánc segítségével egyszerűen és gyorsan hozzá lehet rögzíteni a kézikocsihoz. Ha pedig a kézikocsira sincs szükség, akkor szabályszerűen félre kell állítani az eszközt és fék vagy ütköző segítségével meg kell akadályozni az elmozdulását.
A kézi targonca kisebb emelések elvégzésére alkalmas eszköz. A gyakran használt kézi targoncák közé sorolandó a hordószállító kézi targonca, melyet a napi szinten használt eszközök között tartják számon. De az úgynevezett nagy emelésű kézi targonca se hiányozhat egyetlen raktárból vagy üzemből sem, hiszen számtalan nagy súllyal rendelkező rakomány mozgatása és emelése szükséges.
Ezen berendezések a mindennapi munkafolyamatok teljesítéséhez szükségesek, ezáltal az összes üzem nélkülözhetetlen eszközei és használatuk előtt előírásszerűen minden alkalmazott továbbképzésen esik át. Ezzel elkerülhetőek a személyi jellegű balesetek és rakományban esett károk is minimalizálhatóak.