Miért fontos a mérési bizonytalanság?

Miért fontos a mérési bizonytalanság?

 

Mennyiségi méréseket minden nap végzünk. A mérések pontosságát egy meghatározott követelményrendszer határozza meg. Előfordulhat, hogy az egyik szervezet alacsony pontosságú méréseket, míg egy másik nagy pontosságot igényel.

A meghatározott követelmények ellenére nincs pontos mérés

Nem számít, mennyire körültekintő, vagy pontos, minden mérési eredmény független mértékű bizonytalanságot tartalmaz, ezért ha a mérés fontos, akkor a mérési bizonytalanság is ugyanolyan fontos.

A minőséget és a költségeket közvetlenül befolyásolja a mérési bizonytalanság.

Számos iparág támaszkodik mérési eredményekből származó mennyiségi adatokra. A termékminőséget, a kísérleti eredményeket, a pénzügyi döntéseket és az orvosi diagnózist mind közvetlenül befolyásolhatják a mérési bizonytalanság elhagyásából származó hibák. A mérési bizonytalanság figyelembevétele nélkül nagyobb a valószínűsége a minőség, a meghibásodási arány, illetve a működési költségek növekedése.

A rossz minőség és a rossz döntések pedig növelik a költségeket, amelyek közvetlenül a befektetőkre és a fogyasztókra hárulnak.

A mérési bizonytalanság kritikus fontosságú a kockázatértékelés és a döntéshozatal szempontjából

Ha a mérési eredmények nem pontosak, a döntés kockázata megnő. A rossz beszállítók kiválasztása rossz termékminőséget eredményezhet. A nem megfelelő laboratórium kiválasztása téves orvosi diagnózishoz vezethet. A rossz befektetések kiválasztása hatással lehet a pénzügyi célokra. Mindezek az esetek példák arra, hogy a mérési eredmények hogyan befolyásolják a döntéseket.