Miért fontos a minőségirányítási kézikönyv?

Miért fontos a minőségirányítási kézikönyv?

kep2

Miért fontos a minőségirányítási kézikönyv?

A minőségirányítási kézikönyv bár elsőre egyszerű formaságnak tűnik, de akár a szervezet sikerének kulcsát is jelentheti, ha megfelelően, átgondoltan és alaposan, szakember segítségével van összerakva.

Egy belső auditor tanfolyamot végzett szakember tudja, hogy egy minőségirányítási kézikönyvnek milyen témákat kell tartalmaznia. Az viszont nem az ő felelőssége, hogy a vállalat, szervezet hogyan tartja be a kézikönyvben foglaltakat.

A minőségirányítási kézikönyvben megtalálható a vállalat jövőképe, küldetése és minőségpolitikai nyilatkozata; a funkcionális szerepek, felelősségek, eljárások, munkautasítások, teljesítménymutatók, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

A minőségirányítási kézikönyvnek minden részletében jól definiáltnak és érthetőnek kell lennie. Ez nem egy olyan anyag, amit egyszer elkészítenek, hanem folyamatosan frissíteni, aktualizálni kell.

A belső auditor tanfolyam felkészíti a résztvevőket arra, hogy el tudjanak készíteni egy minden tekintetben szabályszerű és megfelelő minőségirányítási kézikönyvet a megbízó cégek részére. De a belső auditor tanfolyam során nem csupán a minőségirányítási kézikönyv elkészítésének folyamatát, hanem a hozzá kapcsolódó dokumentáció formai és tartalmi követelményei is elsajátíthatók.