Mik az elektromos targonca előnyei és hátrányai? (1. rész)

Mik az elektromos targonca előnyei és hátrányai? (1. rész)

Forklift-Truck-Operation-1024x606
A személygépjárműveken belül az elektromos autók előretörését hozta az elmúlt pár év, és az előrejelzések alapján ez a trend folytatódhat is. Az igazi áttörés még előttünk van persze, de a belső égésű motorok dominanciájának lassú gyengülése tagadhatatlan.
A teherszállításban is számos tanulmány szerint közeleg az elektromos forradalom, és a gyártók szerint is nyereséges lehet az elektromos fuvarozásra történő átállás. A targoncák esetében már régóta elterjedt az elektromos motorral felszerelt típus, mivel ebben a gépcsoportban jellemzően kis távolságot tesznek meg a gépek egyhuzamban, és csak az akkumulátor töltését kell megoldani helyben, a lehető legköltséghatékonyabb módon.

A kis hatótávolság-igényen túl azonban több olyan szempont is van, ami az elektromos targonca mellett szól belső égésű motorral meghajtott társával szemben.

Először is a károsanyag-kibocsátása sokkal alacsonyabb, mint a gázolajjal, benzinnel működő targoncáknak. Nincs továbbá szükség az üzemanyag tárolására, ami a sok esetben szűkös raktárak, üzemcsarnokok kapacitását csökkentené csak. Mivel a benti használat is jellemző a targoncákra, a halk menetzaj sem utolsó szempont. Az alacsony zajszint mellett az is fontos, hogy zárt térben ne legyen semmilyen károsanyag kibocsátása a gépnek, mert az akár súlyos szénmonoxid mérgezést is okozhat az ott tartózkodóknak.