Mik az elektromos targonca előnyei és hátrányai? (2. rész)

Mik az elektromos targonca előnyei és hátrányai? (2. rész)

winter-forklift-operation
A korábbiakban bemutattuk, hogy milyen előnyei vannak az elektromos targoncáknak. Most nézzük meg, hogy milyen esetleges hátrányokkal kell számolnia egy elektromos targonca beszerzését fontolgató cégnek.

Hátránya, hogy az akkumulátorok cseréje és karbantartása sokszor nehézkes, és például a hőmérséklet-ingadozások nagyban befolyásolják az akkumulátorok töltési idejét és élettartamát. Az igazán nehéz anyagmozgatási és szállítási feladatokhoz általában a dízeles vagy benzines targoncákat ajánlják, és a kültéri használat is inkább a másik típusra jellemző.

Az elektromos targoncáknak kisebb kerekei vannak és sima, egyenletes felszín szükséges a mozgásához. Ezek a feltételek főként beltéren adottak, így kültéren ismét a dízel vagy benzin targonca lesz a jobb választás.

Ha a költségek szempontjából nézzük a targoncákat, akkor elmondhatjuk, hogy az elektromos targonca fenntartása olcsóbb, mivel nem szükséges fosszilis üzemanyag a működéséhez, ugyanakkor a beszerzési áruk jóval magasabb, mint a másik kettőnek.

Az akkumulátor töltéséhez általában 8-12 óra szükséges, vagyis nem lehet velük több műszakban dolgozni. Ha több műszakos munkát kell végezni, akkor sajnos számolni kell a töltési idővel is.

Összességében azt lehet elmondani, hogy mindkét típusú targonca ideális választás lehet az anyagmozgatással, raktározással, szállítással foglalkozó cégek számára, de az optimális választás nagyban függ az egyedi feltételektől.