Mit tegyünk, hogy megtaláljuk helyünket a munkaerő piacon?

Mit tegyünk, hogy megtaláljuk helyünket a munkaerő piacon?

735a54f2-db13-417e-b250-286ea67915c5

Tanuljunk?

A szakmáknak, akárcsak a ruháknak, van divatjuk: tegnap az ügyvédekre volt kereslet, ma egyre nagyobb szükség van szakemberekre és az informatikában jártas munkavállalókra. Tagadhatatlan, hogy egy új szakma megtanulása, vagy egy átképzés kihívást jelent, különösen, ha figyelembe vesszük az újrakezdést.

Mit tanuljunk?

Fontos figyelembe venni képességeinket, készségeinket, tapasztalatainkat, személyes tulajdonságainkat és nem utolsósorban érdeklődési körünket. Jobb, ha racionálisan közelítjük meg a lehetőségeinket. Ha mindezeket nem vesszük figyelembe, az eredmény egy elhamarkodott döntés és gyors csalódás lesz.

Az oktatási piac tele van szakmai tanfolyamokkal, átképzési és továbbképzési ajánlatokkal. Figyeljük meg, milyen előnyei vannak bizonyos tanulási platformoknak, mennyi ideig tartanak a kurzusok, milyen formátumú órákat kínálnak.

A munkaerő piaci ismeret előnyt jelent, ha felismerjük, hogy milyen szakemberekre van kereslet. A szakképzett munkaerő iránti hatalmas kereslet miatt a munkaadók szívesen alkalmaznak képzett dolgozókat, függetlenül a tapasztalati szinttől. 

Ezeket az információkat kombináljuk képességeinkkel, így könnyebben megtalálhatjuk a nekünk megfelelő tanfolyamot, vagy átképzést. Egy tanfolyami képzés új pályán indíthat el, egyben és új készségeket ad, amit kihasználhatunk.

Kompromisszumos megoldás, ha az új szakmához közelebb álló, de a régihez valahogyan kötődő tanfolyamot, vagy képzést keresünk.