Munkaidő beosztási tippek az ünnepek alatt

Munkaidő beosztási tippek az ünnepek alatt

Warehouse manager talking with forklift driver in warehouse

Igaz, hogy a munka törvénykönyve alapján hivatalosan a munkáltató rendelkezik a munkavállaló szabadságnapjainak egy bizonyos százalékával, de ezt az előírást a valóságban ritkán szokták alkalmazni. Viszont a munkáltatónak munkaidő-nyilvántartást kell vezetnie a dolgozóiról, amelyben a munkaidejük elejét és végét kell rögzítenie, naprakészen.

 

Ha olyan helyen dolgozunk, ahol több ember közös és összehangolt munkája szükséges például a gördülékeny kiszolgáláshoz érdemes már jó előre eltervezni és beosztani, hogy ki mikor és milyen műszakban, beosztásban fog majd dolgozni az ünnepek alatt. A nehézgépkezelő és targoncavezető képesítéssel rendelkező kollégák helyettesítését egymás között kell megoldaniuk. Számos minta létezik, ami letölthető az Internetről, de a hivatalos jelenléti ív a papír írószer boltokból is beszerezhető.

 

Elkészíthetjük a saját egyéni és csoportra vonatkozó jelenléti ívünket is, amiben minden nehézgépkezelő és targoncavezető már jó előre beleírhatja, hogy mikor menne szabadságra. Online formában is vezethetünk egy közös munkahelyi excel táblát, amire mindenkinek rálátása van. Persze a szabadság napjaink csak akkor válnak hivatalossá, ha azt a munkáltatónk jóváhagyja azokat. Érdemes figyelembe venni továbbá, hogy van, aki távolról, akár külföldről jár be dolgozni. És íratlan szabály, hogy akinek családja, kis gyermekei vannak, prioritást éveznek, hogy az ünnepek alatt együtt tudjanak lenni a szeretteikkel. Az év végi pihenés és ünneplés mindenkinek jár, ha jól megtervezzük, a nehézgépkezelő és targoncavezető csapat minden tagjának lesz része benne.