Munkavégzési kötelezettség szélsőséges időjárási körülmények között

Munkavégzési kötelezettség szélsőséges időjárási körülmények között

2015.12.18.nagy

A nyári időszakokban esetlegesen számítani kell szélsőséges időjárási körülmények kialakulására, mely alkalmakkor mások a munkavégzési kötelezettségek, illetve más fizetési kötelezettségek hárulnak úgy a munkáltatóra, mint a munkavállalóra egyaránt.

Minden targoncavezető és nehézgépkezelő számára eljöhetnek olyan munkanapok a nyári időszakokban, mikor munkavégzésük helyén túl magas a hőmérséklet, hiszen gyakorta zárt légterű helyiségekben kell ellátniuk feladataikat. Ha nem figyelnek oda és nem elég körültekintően járnak el, akkor a szélsőséges időjárási körülmények következtében veszélyes élethelyzetben találhatják magukat. Éppen ezért, hogy egyaránt védjék a munkavállalók, illetve a munkáltatók jogait, olyan szabályokat vezettek be minden nehézgépkezelőt foglalkoztató vállalatnál, melyek a betartásával a biztonságos munkavégzés garantálttá válik.

A rendelkezések magukba foglalják, hogy a munkáltatók kötelessége óránként minimum 5, maximum 10 perc pihenőidőt biztosítani a munkavállalók számára, akiknek viszont kötelességük ezt igénybe is venni. Emellett kötelező olyan munkakörülményeket teremteni, amelyek lehetővé teszik a biztonságos munkavégzést, vagyis a beltéri hőmérséklet nem haladhatja meg a 24 fokot. Ha ezt mégis meghaladná, akkor a pihenőidőt is köteles növelni a munkáltató. Ezen pihenőidők beletartoznak a munkaidőbe, ezáltal teljes mértékben kifizetésre kerülnek.

Azon esetben, ha tartósan magas hőmérséklet tapasztalható a beltéri munkavégzés helyszínén, akkor kötelező jelentősen hosszabb pihenőidő adása a munkavállalóknak, azaz minden targoncavezető és egyéb nehézgépkezelő részére. Ezt nevezik munkaközi szünetnek, mely jogilag nem azonos a pihenőidővel, vagyis más fizetési kötelezettsége is keletkezik a munkáltatónak. A díjazásról előre meg kell állapodni, de bizonyos esetekben az is előfordul, hogy ezen időtartamra vonatkozóan nem történik munkabér kifizetés. Mindezeket pedig köteles a munkáltató a munkaszerződésbe belefoglalni és az a munkavállaló számára aláírandó. Persze a szélsőséges időjárási körülményekre előre fel lehet készülni, ami azt jelenti, hogy klímaberendezés gondoskodhat a kellemes, optimális belső hőmérséklet biztosításáról, mely nem akadályozza és nehezíti a munkavégzést, illetve nem veszélyezteti a munkavállaló egészségi állapotát feladatai ellátása közben, legyen az targoncavezető vagy más nehézgépkezelő munkatárs.