Nem könnyű felnőtt fejjel újra tanulni

Nem könnyű felnőtt fejjel újra tanulni

A tanulás alapvető eszközei a tanulási folyamat mellett az emlékezés és a felidézés képessége is. A tanultakra való emlékezés és annak alkalmazása tehát fontos szerepet játszik a sikeres vizsgához.

A tanulás azonban több, mint információ tárolása. 

A tanulás magába foglalja a környezet érzékelését és értékelését, az ismertekkel és tapasztalatokkal való kapcsolatot, valamint a törvényszerűségek felismerését. Ezenkívül különbséget kell tenni az önálló tanulás és az irányított tanulás között, mivel a motivációnak nagy szerepe van a felnőttkori tanulásban is.

Kétségtelen, hogy az önálló tanulással jobb a motiváció, mint az irányított tanulással.

Ha a tanulást változásként éljük meg, akkor a felnőttkori tanulási képesség vitathatatlan. 

Manapság sok ember számára a továbbképzés a napi munkájuk része. A mindennapi életben való tanulással és a változó munkakörülményekkel, valamint a folyamatosan változó társadalom követelményeivel a felnőttkori tanulás új formái jelennek meg.

Nagyon nehéz rövid idő alatt megtanulni az oktatási anyagot

Mára bebizonyosodott, hogy az előadásból származó információknak mindössze 5%-a marad meg a tanulók emlékezetében. Az emlékezés leghatékonyabb módja, ha elmondjuk és elmagyarázzuk hangosan magunknak, vagy másnak a tanultakat.Saját szavainkkal elmondani és elmagyarázni hatékony és viszonylag könnyű tanulási módszer és ez nem csak a felnőttkori tanulás sajátossága.

Hatékony, ha minden típusú memóriát próbálunk használni: hallást, vizualitást és mechanikust. Így növelhetjük annak valószínűségét, hogy életre szólóan emlékszünk a tanultakra.