Targonca választási tanácsadó (1. rész)

Targonca választási tanácsadó (1. rész)

forklift-types

Néhány, gyakran felmerülő kérdést szedtünk össze és szeretnénk megválaszolni pár sor keretén belül, a teljesség igénye nélkül.

Az egyik, leggyakrabban előforduló kérdés a targonca szükséges teherbírásának megválasztása. A vásárolni kívánt targonca teherbírását minden esetben az emelni kívánt teherhez kell igazítani. Természetesen lehetőség van a targonca túlméretezésére, de ez komoly többletköltséggel járhat a vásárláskor és jóval nagyobb tömeget, méretet jelent, valamint a fenntartási költség is megemelkedhet. A targoncák teherbírását 500 mm-es súlyközpontra határozzák meg, tehát nem csak a teher tömege, de a mérete is számít.

Egy másik fontos szempont az emelési magasság.  Érdemes a targoncát a raktározási rendszerhez választani. Fontos szempontok a bejárati ajtó magassága, az üzemterület belmagassága és a legnagyobb emelési pont ismerete.
A targoncákat három emelőszerkezettel szerelik

Duplex:
Általában két hidraulikával az emelő két oldalán, ritkábban egyetlen középen elhelyezett munkahengerrel vannak felszerelve. Alkalmazásuk olyan helyen ajánlott, ahol nincs szükség szabademelésre és nincsenek magassági korlátok sem.

Szabademelésű Duplex:
Olyan helyen ajánlott, ahol a bejárat, vagy a munkaterület belmagassága alacsonyabb. Ezek a targoncák már képesek a részleges vagy teljes szabademelésre.

Triplex:

Szintén képes szabademelésre.  A Triplex szerkezetek a Duplexekkel szemben három tagból állnak, így magasabb emelésre képesek.