Targonca választási tanácsadó  (2. rész)

Targonca választási tanácsadó (2. rész)

Forklift

Az előző részben leírtunk pár gyakran feltett kérdésre vonatkozó ismeretet, ami targonca vásárlás előtt felmerül az ügyfelekben. Most ezt a gondolatmenetet szeretnénk folytatni, kitérve a targoncák hajtásául szolgáló üzemanyagra, a beszerelt váltók típusainak előnyeire, hátrányaira, hogy lehetősége legyen eldönteni, az ön számára melyik a legmegfelelőbb választás.

A targoncák üzemmódja

A targoncák többféle meghajtásúak lehetnek, négyféle üzemanyaggal hajtott targoncát kapni a piacon. Ezek az elektromos hajtásúak, a benzines, a gáz, vagy diesel üzemanyaggal meghajtott robbanómotoros targoncák.
Az első és legfontosabb teendőnk a megfelelő üzemmód kiválasztásánál, hogy a munkaterületre hatályos jogszabályoknak utánanézzünk, és ennek megfelelően hozzuk meg a döntésünket. Amennyiben a jogszabályok minden lehetőséget engednek, a következő néhány információ is segíthet leszűkíteni a kört.
A belső égésű targoncákon belül a benzin és gázüzemű targoncák előnye a diesellel szemben az alacsonyabb zajszint és füstmentesség, mely beltéri használatot is lehetővé tesz. Ezen kívül az üzemeltetésük és karbantartásuk is olcsóbb.

A targoncák váltója
Manuális:
A manuális targoncák üzemeltetése és szervizköltsége jelentősen olcsóbb, mint az automata társaiké.  Alkalmas rövid és hosszú távú feladatok elvégzésére, köves és murvás talajon is használható, valamint hólánccal hókotró lapáttal is üzemeltethetjük.

Automata:
Gyorsabb reagálású így hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé.

A targoncákat kétféle automata váltóval szerelhetik:
Hidrosztatikus: Rövidebb távú munkavégzés esetén ajánlott
Hidrodinamikus: Hosszabb távú munkavégzés esetén ajánlott.