Targoncák típusai és jellemzői

Targoncák típusai és jellemzői

targoncak_tipusai_es_jellemzoi-masolata

Maga a targonca egy áruszállításra és emelésre, valamint mozgatásra alkalmas gépjármű, melynek számos típusa ismert és használt világszerte.

A targoncák több szempont szerint is csoportosíthatóak, mint például a felépítményük vagy az üzemanyag felhasználásuk szerint. Felépítménye alapján egy targonca lehet villástargonca 1 tonnától egészen 50 tonnáig, vagy épp vontató targoncáról is beszélhetünk. De lehetőség van fellépős targonca és oldalvillával felszerelt targonca vásárlására is és nem feledkezhetünk meg az úgy nevezett gyalog gyűjtő és hatókörzet targoncáról sem, amit keskeny helyeken és folyósokon való közlekedésre terveztek.

Üzemanyag szerint csoportosíthatóak a targoncák dízel és gázüzemű gépjárművek közé, mely esetekben földgáz és gázolaj biztosítja a működést, és beszélhetünk elektromos meghatású targoncákról is, ahol az energiát akkumulátoron vagy üzemanyagcellákon keresztül veszi fel a gépezet.

A targoncák állandó biztonságtechnikai ellenőrzésnek vannak kitéve, mely során átvizsgálják a gépeket és engedik, vagy épp betiltják a targonca további használatát. Ezt a felügyeletet minden országban erre kijelölt szervezet végzik, melyek közül a legismertebbek az Európában működő Fédération Européenne de la Manutention, vagy épp az Észak- Európában tevékenykedő Industrial Truck Association. Tehát folyamatosan figyelemmel követik a targoncák karbantartását és szakszerű használatának módját, mellyel nem csak a járműveket, hanem azok sofőrjeit és közvetlen környezetüket is védik.