Targoncával történő biztonságos közlekedés és munkavégzés (1.rész)

Targoncával történő biztonságos közlekedés és munkavégzés (1.rész)

targoncaval-torteno-biztonsagos-kozlekedes-es-munkavegzes

Számtalan balesetről lehet hallani, melyek nagyrészt abból adódnak, hogy az alkalmazottak nem elég körültekintően használják a targoncákat, illetve, hogy nincsenek meg azon munkakörülmények, melyek teljes mértékben kizárnák a baleset kockázatát. Vagyis olyanok a targoncák, illetve a munkahelyek adottságai, hogy nehézkes a targoncával történő tolatás és a fordulatok megtétele. Nehezen beláthatóak a sarkok és sokszor a szállított rakomány is megakadályozza a szabad kilátást.

Éppen ezért volt akkora újdonság a forgókabinos targonca megjelenése, aminek kabinja már félköríves forgásra képes. Ez az eddigi targoncák felépítéséhez képest nagy újdonságnak számít, hiszen az eddigi járműveknél csak tolatva lehetet megfordulni, feltéve, ha van erre elegendő hely. De ha nem teljesen szabad a kilátás, csak nagy odafigyeléssel és lassan lehet végrehajtani ezt a műveletet, ami annyira nem is nevezhető biztonságosnak.

A forgókabinos targonca az árufelvételt követően 90 fokban elforgatható, így szabaddá válik a kilátás és pontosan végrehajtható az áru mozgatása. Ha hosszabb távra történik az áruszállítás, akkor a forgókabinos targonca kabinja 180 fokban elfordul, ezáltal a vezető már az indulási iránynak megegyezően ül a járműben. Nem kell forognia a vezetőnek, környezetében álló és mozgó személyeket, járműveket, tárgyakat és berendezéseket tökéletesen látja. Így válik igazán biztonságossá a targoncákkal történő munkavégzés, mely úgy a munkáltató, mint a munkavállaló számára felettébb jó hír.