Tűzvédelmi szakvizsgáról bővebben (1.rész)

Tűzvédelmi szakvizsgáról bővebben (1.rész)

fire extinguishers close up isolated on white background
A tűz elleni védelemről, a műszaki mentésről, illetve a tűzoltóságokról szóló 1996-os törvény 2013-ban módosításokon ment keresztül. Ennek kapcsán az új munkakörökre, a foglalkozási ágakra, illetve a tűzvédelmi szakvizsgával kapcsolatos oktatásszervezésre és vizsgáztatás szabályaira is kiterjednek a változtatások.

Az új jogszabály értelmében már azok számára is kötelezővé tették a tűzvédelmi szakvizsga letételét, akik munkaköri kötelessége az erősáramú gépek és berendezések felülvizsgálata. Ők műszaki mérnöki végzettséggel rendelkeznek és az előírt tűzvédelmi oktatáson való részvételt követően engedélyezett számukra a tűzvédelmi szakvizsga letétele. A vizsgakötelezettség alól mentességet élvezhetnek azok, akik régebben már teljesítették a középszintű tűzvédelmi szakvizsga követelményeit, és megszerezték a képesítést.

 

A tűzvédelmi szakvizsga csak elméleti részből áll, viszont úgy írásban, mint szóban számot kell adni a megszerzett tudásról. Ha a vizsgázó 90%-os, vagy annál jobb eredményt ér el az írásbeli vizsgán, úgy nem kell megjelennie a szóbeli részen és teljesítettnek tekintik az egész tűzvédelmi szakvizsgát. Ha az írásbelin 50-89%-ot ér el a tanuló, úgy szeretettel várják a szóbeli vizsgán, hogy a bizottság tagjait ott is biztosítsa tudásáról. Ha ennél rosszabb eredménnyel zárja valaki az írásbeli vizsgát, úgy meg kell ismételni azt és csak 50%-nál jobb eredmény elérése esetén vehet részt a szóbelin.

 

A sikeres írásbeli és szóbeli vizsgát követően a tűzvédelmi oktatás szervezője kiállítja a bizonyítványt, melyet büszkén átvehet a vizsgázó és általa 5 éven át gondtalanul végezheti munkáját. 5 év leteltével ismétlővizsgát kell tennie, ezzel bizonyítva, hogy a legújabb követelmények szerint is el tudja látni mindennapi feladatait.