Új kihívások a logisztikában – 2. rész

Új kihívások a logisztikában – 2. rész

log2

A logisztika, szállítmányozás, raktározás kihívásai között cikksorozatunk első részében kitértünk az új, innovatív megoldások által támasztott kihívásokra, illetve a megfelelő emberi erőforrások hiányára is.

Egy szállítmányozással foglalkozó, vagy raktározás profilú cég életében a nem szabványos csomagok sajátosságai is kihívást jelentenek. A különféle online kereskedői hálózatok, például az Ebay megjelenésével az egész kereskedelem és annak kapcsolódó területei – szállítás, raktározás – gyökeresen megváltoztak. Az ügyfelek és a vásárlók mindenhez azonnal hozzáférhetnek; bármilyen távolságban megrendelhetnek és vásárolhatnak termékeket, és magas elvárásaik vannak a házhoz szállítással kapcsolatban.

Mi a probléma az új értékesítési platformokkal? A logisztikai vállalatok nagy számban szembesülnek nem szabványos csomagokkal, amelyeket nem könnyű feldolgozni. A rendkívüli folyamatok pedig magasabb hibaarányt, több időköltséget és ezáltal magasabb költségeket okoznak. A raktározás és a szállításban egyaránt nagy jelentősége van továbbá, hogy mennyire tudjuk hatékonyan kihasználni a rendelkezésre álló kapacitást. Egyszerű költségcsökkentés és önmagában bevétel-generáló eszköz, ha a maximális kihasználásra törekszünk.