Vezető nélküli anyagmozgatás lehetőségei (2.rész)

Vezető nélküli anyagmozgatás lehetőségei (2.rész)

forklift_ű
Előző blogunkban a vezető nélküli targoncák jellemzőinek bemutatásába kezdtünk bele, most pedig ezt a témát szeretnénk folytatni.

A vezető nélküli szállító rendszerek nagy előnye, hogy kézi vezérlésű targoncák mellett is kitűnően alkalmazhatóak, a munkafolyamatok kiegészíthetőek egymással és nem akadályozzák egymást a gépek, illetve az emberek és az azok által vezetett targoncák. Mindez könnyen megvalósítható akár kis, akár nagyvállalat esetében, bármilyen ágazatban. Sőt, az sem ritka, hogy egy vállalat először csak néhány vezető nélküli szállító rendszer megvásárlására szán a vállalati budget-ből, a pozitív csalódást követően pedig egyre több AGV kap helyet a munkavégzés területén.

Az elmúlt évek során az automata szállító rendszerek egyre közkedveltebbé válnak azáltal, hogy akár újonnan induló vállalkozások, akár sok éve működő cégek már jól összehangolt üzemi környezetébe is könnyen beilleszthetőek. Általában olyan feladatok ellátásra szokták használni a vezető nélküli targoncákat, melyek állandóan ismétlődnek és szakemberek számára rutinfeladatoknak számítanak. Tehát ellátásuk különösebben nem számít bonyolultnak és nem igényel állandó jellegű gondolkodást, nem jár együtt nagyobb felelőséggel és döntéshozatallal. Arról nem is beszélve, hogy az AGV-k a nap 24 órájában képesek feladatokat ellátni, nincs szükségük pihenésre, ami az emberi munkaerőről nem mondható el.

Ezeket a gépeket leginkább késztermékek szállítására és elraktározására, valamint a szerelő és gyártóeszközök kiszolgálására szokták alkalmazni. Ezáltal a legtöbb automata szállító rendszert gyártóüzemekben és raktárakban szokták használni.