A sugárvédelem célja

A sugárvédelem célja

asdasd3

Az orvostudomány, az egészségügy területén az ionizáló sugárzás elkerülhetetlen eszközzé vált, amelyet számos egészségügyi állapot diagnosztizálására és kezelésére használnak. A sugárvédelem és a sugárbiztonság egyaránt foglalkoztatja az orvosokat, ápolókat, a személyzet munkatársait és a betegeket is. A sugárvédelem érdekében megtett intézkedések pedig egyaránt érintik a radiológiát, az intervenciós kardiológiát és a sebészeti osztályokat.

Az egészségügyi személyzet legnagyobb sugárzási dózisát a fluoroszkópos eljárások során kibocsátott sugárzás okozza. A diagnosztikai képalkotási módok, például a számítógépes tomográfia, a mammográfia és a nukleáris képalkotás által okozott sugárzás kisebb mértékben járul hozzá az egészségügyi személyzet összesített dózis-expozíciójához.

Bármely sugárterhelés potenciális kockázatot jelent mind a betegek, mind az egészségügyi dolgozók számára, ezért is fontos a sugárvédelem megfelelő kezelése. A sugárvédelem elsődleges célja közé tartozik tehát a felesleges sugárterhelés csökkentése. A hivatalos sugárvédelmi képzés segít csökkenteni az orvosi személyzet és a betegek sugárterhelését.

A sugárbiztonsági irányelvek betartatása azonban nehézkes folyamat lehet, mert sok szakember vagy nem vesz részt a hivatalos képzésben, vagy nem feltétlenül tartják be a sugárbiztonsági irányelveket. Amint a sugárterhelés elterjedtebbé válik, a sugárterhelés kockázatának és a dóziscsökkentési technikák alapos megismerése rendkívül fontos.