A szakmai képzések változásai a vizsgáztatást is érintik

A szakmai képzések változásai a vizsgáztatást is érintik

narvalkep2

 

A tavalyi év végén elindult az Országos Képzési Jegyzék átalakulása, amely során a korábbi jegyzéket az új szakmajegyzék váltotta fel. Az új szakmajegyzék számos módosítást tartalmaz, amelyek között nem mindig egyszerű az eligazodás. Létrejöttek például résszakmák és a meglévő szakképzési kínálatban szereplő, több mint háromszáz képzés listája sem teljes még, bővülni fog az előzetes ígéretek szerint.

Az új képzési szerkezet esetében fontos megemlíteni a vizsgáztatás megváltozott rendszerét is, ami fontos újdonságnak számít. Ennek röviden annyi a lényege, hogy a jövőben a korábban megszokotthoz képest a felnőttképzésben el fog válni az oktatás és a vizsgáztatás egymástól.

Amíg korábban a vizsgáztatási jogosultsággal rendelkező felnőttképző intézmények maguk is megszervezhették a vizsgákat, ez a jövőben már nem működhet így. Tehát a képzésben részt vevőknek búcsút kell mondaniuk attól a kényelmes korábbi lehetőségtől, hogy a megszokott környezetükben adhatnak számot tudásukról a vizsgáik során.

Az új szakmai képzések rendszeréhez kapcsolódóan a felnőttképző intézmények már csak tanúsítványt állíthatnak ki. A szakképesítést igazoló bizonyítványhoz pedig akkreditált vizsgaközpontban kell majd a képzésben részt vevőknek beszámolniuk tudásukról a vizsga során. A képesítő vizsga sikeres teljesítése után a képzésben részt vevők államilag elismert, szakképesítést tanúsító képesítő bizonyítványt szereznek.