Amit a GKI tanfolyamról és GKI igazolványról tudni érdemes (1. rész)

Amit a GKI tanfolyamról és GKI igazolványról tudni érdemes (1. rész)

Discover-The-Difference-Between-Professional-Truck-Drivers-And-Truck-Drivers-9

Manapság a hivatásos sofőrök csak érvényes GKI igazolvány birtokában végezhetik munkájukat. Ennek megszerzése érdekében részt kell venni a GKI tanfolyamon és le kell tenni a GKI vizsgát. A sofőr csak ezt követően kapja kézhez GKI igazolványát és kártyáját.

No, de mi az a GKI igazolvány és mióta kötik a hivatásos sofőrök munkavégzésének lehetőségét ennek a meglétéhez?

A GKI igazolvány a Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány rövidítése és egy hasonló plasztik kártyát takar, mint amilyen a jogosítványunk. Ezzel igazolják a hivatásos sofőrök, hogy a munkavégzésükhöz szükséges képzéseken részt vettek és azokat követően sikeres vizsgát tettek.

A hivatásos sofőrök 2009. óta vannak kötelezve a GKI tanfolyam elvégzésére, illetve az azt követő GKI vizsga letételére. Azok számára, akik 2009. után szerzik meg jogosítványukat, az alaptanfolyam elvégzése természetesnek számít. Azok a hivatásos sofőrök, akik a rendelet hatályba lépése előtt is a szakma képviselői voltak (C1, C1+E, C, C+E jogosítvány tulajdonosai), a türelmi idő lejártáig, legkésőbb 2014. szeptember 10-ig kellett elvégezniük a GKI tanfolyamot.

Az autóbusz vezetők esetében a türelmi idő lejárata 2013.szeptember 10-re esett. Határidő lejártáig azoknak a  hivatásos sofőröknek volt fontos a GKI tanfolyam elvégzése, akik 2008. szeptember 9-e előtt szerezték meg jogosítványukat (D1, D1+E, D, vagy D+E kategóriában).