Így védheted meg magad a sugárzástól

Így védheted meg magad a sugárzástól

150

Elsősorban a természetes ásványokból származó sugárzás életünk részét képezi, szinte állandóan körülöttünk van. Azonban szerencsére kevés olyan helyzet van, amikor ellenőrizetlen sugárzási hatásoknak lennénk kitéve.

Egy alapfokú sugárvédelmi továbbképzés elvégzése segíthet abban, hogy felkészültek legyünk és tudjuk, hogy mit kell tenni sugárzásveszély helyzet esetén. Az alapfokú sugárvédelmi továbbképzés során szó esik az idő, a távolság és az árnyékolás elveinek fontosságáról. Radiológiai veszélyhelyzet esetén ezen elvek ismerete életeket menthet.

Az idő tényezője azért fontos, mert ezzel csökkenthető a sugárzás forrásából származó dózis.

Ahogyan a tűztől távolodva csökken a forróság és hő ereje, úgy minél távolabb kerülünk a sugárzás forrásától, annál kevésbé fog károsan hatni ránk.

A megfelelő védőpajzs behelyezése a sugárzás és az érintett személyek közé szintén csökkenti, vagy szinte teljesen meg is szűnteti az emberi szervezetre káros sugárzás dózisát. Ilyen védelmező pajzs lehet az ólom, a víz, vagy a beton.

Az alapfokú sugárvédelmi továbbképzés tananyagában szerepelnek a sugárzási vészhelyzetek és az azok során előírt intézkedések. Nagyfokú radiológiai kibocsájtás, például egy atomerőmű baleset, vagy terrorista merénylet esetén van néhány fontos lépés, ami biztosítja a maximális védelmet az érintett emberek számára.  Az alapfokú sugárvédelmi továbbképzés tanulóit felkészítik arra, hogy hasonló helyzetben mi a teendőjük, hogyan tudnak higgadtan, gyorsan és hatékonyan fellépni és segítséget nyújtani.