Mikor legjobb tanulni?

Mikor legjobb tanulni?

book-library-with-open-textbook_1150-5920

A bioritmusok szerint az embernek két csúcsa van egy nap folyamán: délelőtt és késő délután. De vannak, akik éjszaka tanulnak a legjobban.

Még ha unalmasnak is tűnik: ismételjünk meg a tanultakat!

Ahhoz, hogy az információ bekerüljön a hosszú távú memóriánkba, nem az a fontos, hogy mennyi ideig tanulunk valamit, hanem az, hogy milyen gyakran.

A vizsga előtti napon az utolsó pillanatban a tanulásnak nem sok haszna van

A tudósok erről meg vannak győződve. Azt állítják, hogy az agyat csak elárasztja sok új tény, és nincs ideje rögzíteni ezeket az információkat a memóriában. A vizsga előtti napon célszerű átlapozni a jegyzeteket, és áttekinteni a kulcsszavakat, az adatokat és a számokat.

Tartsunk szünetet a tanulásban

Egy szunyókálás új erőt ad, persze csak akkor, ha megtehetjük. Ha az agynak órákon át kell tanulnia ugyanazt, akkor valamikor kikapcsol és már nem lesz nyitott az új információkra, ezért érdemes rendszeresen szünetet tartani.

Egy kis mozgás az agyat is megmozgatja

Mozgás közben a stressz hormonok csökkennek, és a jó közérzet hormonjai, például endorfinok szabadulnak fel. A mozgás azt is biztosítja, hogy az agy jobban el legyen látva vérrel, ami növeli a koncentrációs képességet. A mozgásokat koordináló dopamin hírvivő anyag pedig a munkamemóriát is aktiválja.

Ami a tanulás közbeni zene hallgatást illeti, a kutatók nem értenek egyet.

Egyrészt különböző tanulmányok kimutatták, hogy a zene mnemonikusként (emlékezet) tud működni, és így segít később könnyebben visszakeresni az információkat. Másrészt más tanulmányok azt találták, hogy a zene zavarja a tanulást.

Vagyis, ha úgy érezzük, nyugodtan tanuljunk zene mellett.