Nehézgépkezelő tanfolyam: Így válhatsz profivá egy izgalmas szakmában

Nehézgépkezelő tanfolyam: Így válhatsz profivá egy izgalmas szakmában

A nehézgépkezelők olyan építő- és anyagmozgató gépeket kezelnek, mint például a targoncák, a kotrók, az autódaruk vagy az emelőgépek. Ezek a gépek elengedhetetlenek számos iparágban, és a minőségi gépkezelő munkaerőre nagy kereslet van. Ha szeretnél egy izgalmas és egyben jövedelmező szakmát elsajátítani, akkor érdemes megfontolnod a nehézgépkezelő tanfolyamot.

Milyen készségekre és kompetenciákra van szükség?

A nehézgépkezelőnek nem csak a gép működtetését kell ismernie, hanem a biztonsági előírásokat, a munkavédelmi szabályokat, a gép karbantartását és javítását is. Emellett fontosak az alábbi készségek és kompetenciák:

 • Szem-kéz koordináció: A nehézgépkezelőnek pontosan kell irányítania a gépet, és figyelnie kell a környezetére. A szem-kéz koordináció segít abban, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljon a helyzetekre.
 • Térbeli érzék: A nehézgépkezelőnek jól kell becsülnie a távolságokat, a méreteket, az irányokat és a sebességeket. A térbeli érzék segít abban, hogy elkerülje a baleseteket és optimálisan használja ki a rendelkezésre álló teret.
 • Problémamegoldó képesség: A nehézgépkezelőnek gyakran kell szembesülnie váratlan helyzetekkel, mint például egy meghibásodott gép, egy akadály vagy egy munkafolyamat változás. A problémamegoldó képesség segít abban, hogy találjon megoldást ezekre a kihívásokra.
 • Csapatmunka: A nehézgépkezelő nem egyedül dolgozik, hanem más munkatársakkal együttműködve. A csapatmunka segít abban, hogy hatékonyan kommunikáljon, egyeztesse a feladatokat és segítse egymást.
gepkezelo-hatosagi-kepzes-emelo-es-rakodogepek-kiveve-targonca

Milyen képzési lehetőségeid vannak?

A nehézgépkezelővé válásnak több lépcsője van. Először is szükség van egy hatósági képzésre, amely elvégzi az építő- és anyagmozgató gép kezelője szakma elméleti és gyakorlati oktatását. Ezután pedig szükség van egy hatósági vizsgára, amely igazolja, hogy alkalmas vagy egy adott gépcsoport kezelésére.

A hatósági képzést több szakmairányra lehet elvégezni, például:

A hatósági képzést általában 1-2 hónap alatt lehet elvégezni, és többnyire elméleti és gyakorlati oktatásból áll. A hatósági vizsgát pedig csak a hatósági képzés birtokában lehet megtenni, és egy adott gépcsoportra vonatkozik. A gépcsoportok a gépek munkafolyamata, működése és szerkezete alapján vannak meghatározva. Például:

 • 1222 lánctalpas kotrók
 • 3324 vezetőüléses targoncák
 • 4411 autódaruk

A hatósági vizsga csak gyakorlati feladatokból áll, amelyeket egy szakmai vizsgabizottság felügyel. A vizsga általában 1-2 napot vesz igénybe.

Hol találhatsz jó képzést?

Ha érdekel a nehézgépkezelő tanfolyam, akkor érdemes olyan képzőhelyet választani, amely:

 • Megbízható és elismert: Keress olyan képzőhelyet, amely rendelkezik a megfelelő engedélyekkel, tapasztalattal és referenciákkal. Nézd meg az értékeléseket, a véleményeket és a sikeres vizsgázók számát.
 • Rugalmas és kedvező: Keress olyan képzőhelyet, amely alkalmazkodik az időbeosztásodhoz, az igényeidhez és a pénztárcádhoz. Nézd meg az oktatás időtartamát, a tanfolyam díját, a fizetési feltételeket és az esetleges kedvezményeket.
 • Minőségi és gyakorlatorientált: Keress olyan képzőhelyet, amely magas színvonalú oktatást nyújt, és sok gyakorlati lehetőséget biztosít. Nézd meg az oktatók végzettségét, tapasztalatát és módszereit, valamint a gépparkot.

Ha ilyen képzőhelyet keresel, akkor jó helyen jársz. A Narvál Oktatás több mint 10 éve foglalkozik nehézgépkezelő tanfolyamokkal, és több ezer elégedett hallgatót képzett ki. 

Nálunk megtalálod például az alábbi tanfolyamokat:

 • Gépkezelő hatósági képzés – Targoncák és szállítógépek: Ezzel a tanfolyammal megszerezheted a targoncavezető képesítést, valamint a 3324 vezetőüléses targoncák gépcsoportra vonatkozó hatósági vizsgát.
 • Gépkezelő hatósági képzés – Emelő- és rakodógépek (kivéve targonca): Ezzel a tanfolyammal megszerezheted az  emelőgépkezelő képesítést, valamint a 4411 autódaruk és a 4221 Mobil szerelő állvány gépcsoportokra vonatkozó hatósági vizsgát.
 • Gépkezelő hatósági képzés – Földmunkagépek: Ezzel a tanfolyammal megszerezheted a földmunka-rakodó-és szállítógép kezelő képesítést, valamint a 1212 Gumikerekes kotró és a 1222 lánctalpas kotrók gépcsoportokra vonatkozó hatósági vizsgát.
 • Gépkezelő hatósági képzés – Útépítő- és karbantartógép: Ezzel a tanfolyammal megszerezheted az útépítő- és karbantartógép-kezelő képesítést, valamint a 5631 Útfenntartó- és karbantartó gépek és a 5344 Aszfaltburkolat maró gépcsoportokra vonatkozó hatósági vizsgát.

A képzés egyes részein* – a meglévő végzettség függvényében – a következőképpen kell részt venni:

Ha van OKJ-s végzettséged (targoncavezető/emelőgépkezelő (gépcsoporthoz tartozó) vagy könnyűgépkezelő vagy nehézgépkezelő): csak gyakorlat szükséges az igényelt gépcsoportból.

Ha van 5 éven belüli (utolsó bejegyzett gépcsoport dátumát kell nézni) jogosítványod: speciális elmélet (gépcsoportonként 8 óra) és gyakorlat szükséges az igényelt gépcsoportból (itt nem számít, hogy milyen gépcsoportból van az utolsó bejegyzés).

Ha az előző kettő nem teljesül, akkor teljes képzésen kell részt venni.

*Képzés részei minden gépcsoportnál:

Tantárgy típusaTantárgyMinimálisan kötelező óraszám
ElméletÁltalános munkavédelmi és elsősegély-nyújtási ismeretek8 óra
Általános üzemeltetési és technológiai ismeretek8 óra
Szakirányú gépspecifikus ismeretek8 óra/gépcsoport
GyakorlatMunka- és balesetvédelmi ismeretek1 óra/gépcsoport
Gépkezelési gyakorlatgépenként változó (1-5 óra)

A Narvál Oktatásnál mindezek mellett élvezheted az alábbi előnyöket:

 • Rugalmas időbeosztás: A tanfolyamokat úgy szervezzük, hogy megfeleljenek a hallgatók munkarendjének és egyéni igényeinek. Lehetőség van esti, hétvégi vagy intenzív oktatásra is.
 • Kedvező árak: A tanfolyamok díját úgy alakítottuk ki, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek. Emellett lehetőség van részletfizetésre, támogatásra vagy kedvezményre is.
 • Minőségi oktatás: A tanfolyamokat tapasztalt és elismert oktatók tartják, akik a legmodernebb módszerekkel és eszközökkel segítik a hallgatók fejlődését. A gyakorlati oktatás során a hallgatók korszerű és biztonságos gépeket használhatnak, amelyeket rendszeresen karbantartunk és ellenőrzünk.

Összegezve tehát:

Ha nehézgépkezelő szeretnél lenni, akkor szükséged lesz ezekre a készségekre és kompetenciákra:

 • Szem-kéz koordináció
 • Térbeli érzék
 • Problémamegoldó képesség
 • Csapatmunka

Ezen kívül fontos, hogy megtaláld a megfelelő képzést, ami megfelel az igényeidnek és elvárásaidnak. A Narvál Oktatás ebben is segít neked, hiszen:

 • Megbízható és elismert
 • Rugalmas és kedvező
 • Minőségi és gyakorlatorientált

Ha érdekel ez a szakma, ne habozz jelentkezni a weboldalukon, és lépj be egy izgalmas és jövedelmező karrierbe!