Szakmai cél és a tanulás

Szakmai cél és a tanulás

e67fc85f-7b22-448e-b6f3-f85853bdef0c

Szakmai cél és a tanulás

Egyre gyakoribb, hogy az emberek, évek vagy akár évtizedek munkája során ráébrednek arra, hogy ideje visszatérni az iskolába. A tanulási motivációk eltérőek lehetnek: gyakori okok közé tartozik az, hogy új karriert szeretnének, érdekesebb munkát, több pénzt keresni, esetleg szakterületet váltani, előléptetésre vágynak, vagy versenyképesebbek szeretnének lenni a munkaerőpiacon.

A tanulás azonban több, mint információ tárolás. 

A tanulás magába foglalja a környezet érzékelését és értékelését, az ismertekkel és tapasztalatokkal való kapcsolatot, valamint a törvényszerűségek felismerését. A tanulás alapvető eszközei a tanulási folyamat mellett az emlékezés és a felidézés képessége is. A tanultak emlékezete és alkalmazása tehát fontos szerepet játszik.

Határozzuk meg szakmai célunkat

A világos szakmai cél nem csak azt jelenti, hogy eldöntöm, hogy munkahelyet akarok váltani, majd elkezdem keresni az oktatási intézmények tanfolyamait. Minél hamarabb megtanuljuk, hogyan kell pontosan meghatározni a szakmai célt, és hogyan kell hatékony tervet készíteni annak elérésére, annál nagyobb az esélye annak, hogy sikeresen túléljük a munka új világának ezer kihívását.

Biztosan találunk olyan oktatási intézményt, ami azt a fajta tanfolyamot kínálja, amire szükségünk van, gyakorlattal, oktatói támogatással és akár munkalehetőségekkel is. Ha már tudjuk, mit szeretnénk, nézzük át az oktatási intézmények kínálatát, a tanfolyamok és továbbképzési programok nappali és táv (online) formátumban is elérhetők. Bármilyen képzés – akár önállóan, akár valamilyen oktatási intézménynél– segíti a szakmai kompetenciák és készségek bővítését.